11

Żurek w chlebie (przepis na chlebki)




Do Świąt Wielkanocnych pozostało 10 dni. Ciekawa jestem, czy skompletowaliście już świąteczne menu? :) 

Jeśli nie, to jutro na blogu pojawi się zestawienie świątecznych przepisów, które być może pomoże Wam w wyborze dań i wypieków, które zagoszczą na Waszych stołach.

Nie mam jednak wątpliwości, że większość z Was poda pierwszego dnia Świąt żurek, więc dziś chciałabym Wam zaproponować podanie go w chlebowych miseczkach.

Chlebki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, ale co najważniejsze nie przemakają, więc nie trzeba się będzie spieszyć z konsumpcją. Spokojnie wytrzymają drugą, a nawet trzecią dokładkę :)

 

Żurek:

* 1 litr zakwasu (prawdziwego, dobrej jakości)

* 3-4 litry wody

* 6-8 kawałków białej kiełbasy

* 20 jaj przepiórczych (mogą być też zwykłe jajka)

* 150 ml śmietany 18%

* pęczek włoszczyzny

* pół pęczku natki pietruszki

* 1/2 cebuli

* 2 ząbki czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżeczka majeranku

* 2 małe, suszone borowiki

* sól i pieprz do smaku

Do wody dodajemy małą, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pół pietruszki, kawałek selera, natkę oraz grzyby i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. 

Następnie dodajemy kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i opaloną cebulę i gotujemy kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia. 

Po tym czasie do wywaru dodajemy zakwas, a po około 5 minutach zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Żurek doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Żurek podajemy w chlebie z pokrojoną w plasterki kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami.



Chleb na żurek - 4 bochenki:

* 1 kg mąki pszennej

* 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)

* 550  ml wody

* 100 ml mleka

* 3 łyżki oleju roślinnego

* 3 płaskie łyżeczki soli

* 2 płaskie łyżeczki cukru

Dodatkowo:

* 1 jajko

* 1 łyżka mleka

* 2-3 łyżki płatków owsianych

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem a następnie dodajemy wodę i olej. Ciasto zgniatamy przez około 10 minut. Będzie ono dość zwarte, ale takie powinno być. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części i formujemy z nich kulki, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 20 minut. Kulki możemy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika lub piec je w małych, okrągłych naczyniach żaroodpornych. 

Wyrośnięte bochenki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. 

Chleby pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach a następnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej).

Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, drążymy go i wypełniamy kiełbasą, jajkami i żurkiem. 

Smacznego :)

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 10 kwietnia 2014
Kategoria: Zupy, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Gość
Gość
16.04.2014 21:53 odpowiedz
Pani Kasiu mam pytanie. Robie zakwas na żur. Jest to drugi dzien kiszenia. Ogolnie zaczyna juz fermentowac,ma biala pianke,zaczyna oachniec jak żurek,tylko sprobowalam troche i
smak jest wodnisto-gorzkawy. I teraz czy orietuje sie Pani albo ktos inny czy ten smak jeszcze sie zmieni czy robic nowy? Bo czytalam,ze jak po 4dniach bedzie gorzki to trzeba go wylac,a szkoda mi czasu...Dziekuje:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.04.2014 21:06 odpowiedz
W kwestii świeżych drożdży, proponuję użyć 30 - 35 g.
Anika
Anika
16.04.2014 20:31 odpowiedz
Czyli tak ilościowo - ile proponujecie dać świeżych ?
Anika
Anika
16.04.2014 20:29 odpowiedz
co do tych drożdży - to w takim razie może wyśrodkować ;) i dać 2.5 raza więcej ;)
jolantaszyndlarewicz
16.04.2014 13:44 odpowiedz
Sylwia sa różne szkoły co do tej zamiany, jedna mówi, ze 2; druga, że 3:) .... pozdrawiam
sylwia
15.04.2014 09:44 odpowiedz
co do drożdży jeśli zamieniamy je na świeże to dwa razy więcej nie trzy
Ania naStole.pl
11.04.2014 08:10 odpowiedz
Uwielbiam! ;)
jolantaszyndlarewicz
10.04.2014 20:49 odpowiedz
Tylko takich świeżych trzeba dać 3 razy więcej niż suszonych:)
Kasiu taki żurek w chlebie zawsze będzie kojarzył mi się z dniem naszych poprawin:). Ja w niedzielę będe wypróbowywac przepis na miseczki chlebowe:) buziaki
justyna021882
10.04.2014 19:15 odpowiedz
super!!!własnie poszukiwałam takiego chlebka!dziękuje:)pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2014 11:08 odpowiedz
Myślę, że mogą.
Anika
Anika
10.04.2014 11:03 odpowiedz
A drożdże mogą być świeże? Bo do suchych jakoś nie mam przekonania...