
Bardzo prosta i szybka zupa z ulubionych grzybów męża.
Ja co prawda ani za zupami, ani za maślakami nie przepadam, ale nie powiem, że zupa mi nie smakowała :)
Ja podałam ją z oddzielnie ugotowanym ryżem, ale polecam ją też z grzankami z masłem ziołowym.
Składniki:
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* 500 g obranych maślaków
* 1 średnia cebula
* 1 pełna łyżka masła
* 200 ml słodkiej śmietanki 18% (lub 100 ml kremówki i 100 ml kwaśnej śmietany 12%)
* 1 pełna łyżeczka mąki
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy do niej posiekane w drobną kostkę grzyby i odrobinę soli. Dusimy przez około 5 minut, a następnie dodajemy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, dodając pod koniec gotowania śmietanę wymieszaną z mąką i drobno posiekaną natkę. Zupę zdejmujemy z ognia po około 2 minutach od zagotowania. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Opublikowano: 14 października 2013
Tagi:
grzyby
Kategoria:
Zupy
Jak zwykle niezawodna!:)
Zupa wygląda pysznie, ja robię ją podobnie, ale podaję z ziemniakami lub makaronem. Uwielbiam szczególnie na drugi dzień:)
Pozdrawiam ciepło!
gotowaniecieszy.blox.pl/2013/10/Zupa-pieczarkowa-przepis-byc.html