
W ramach lekkiej, wiosennej kuchni chciałabym Wam zaproponować ziołowe naleśniki z pieczarkami i sosem jogurtowo ziołowym. Bardzo smaczne danie, którego przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne.
Do tego dania potrzebne Wam będzie naprawdę sporo ziół, ale już niebawem stoiska na placach targowych się zazielenią, a wtedy przepis będzie jak znalazł :)
Naleśniki:
* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka gazowanej wody
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* 2 pęczki posiekanego koperku
* 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku
* 1 pęczek bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
Farsz:
* 1 kg pieczarek
* 1 duża cebula
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 1 pęczek posiekanego koperku
* 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
* 1 pęczek posiekanego szczypiorku
* 2 szczypty soli
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około 30 minut aby smaki się połączyły. W tym czasie przygotowujemy farsz i naleśniki.
Na maśle przez około 2 minuty podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Dusimy do chwili, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się w jednolite ciasto. Ja do miksowania ciasta na naleśniki używam stojącego blendera z dzbanem. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na gorącym naleśniku układamy 2-3 łyżki pieczarek i składamy go w trójkąt.
Naleśniki podajemy z kleksem sosu jogurtowo ziołowego.
Smacznego :)
* Do pieczarek możecie dodać podsmażony filet drobiowy, lub jeśli nie straszne Wam dodatkowe kalorie, możecie też ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec.


Opublikowano: 17 kwietnia 2013
Tagi:
pieczarki
Pozdrawiam :)
Tylko następnym razem zamiast zwyklego jogurtu naturalnego użyje greckiego, bo ten z biedronki był tak płynny że sosik był trochę za rzadki :)
Ale przepis super! :)