
Zapiekanka warzywna z gnocchi i mozzarellą to pomysł na prosty i smaczny obiad w wersji wegetariańskiej. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej na przykład drobno posiekanego, ugotowanego kurczaka lub pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę.
Składniki:
* 2 opakowania gnocchi
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka pomarańczowa
* 1 papryka zielona
* 1 średnia marchewka
* 1/2 małej pietruszki
* kawałek pora (ok. 10 cm)
* 1 duża cebula
* 1 mała cukinia (ok. 200 g)
* 500 g pieczarek
* 2 duże ząbki czosnku
* 100 ml kremówki
* 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 3 łyżki oliwy
* sól i pieprz do smaku
Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora kroimy w cienkie talarki. Paprykę kroimy w paseczki a pieczarki i cukinię w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie przez około 5 minut dość często mieszając a następnie dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Kiedy warzywa puszczą sok, dusimy je do czasu aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały. (Na początek warzywa można podlać kilkoma łyżkami wody). Do podduszonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, dużą szczyptę pieprzu oraz kremówkę. Gotujemy ok. 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą.
Do gotowych warzyw dodajemy obgotowane wg. zaleceń na opakowaniu gnocchi i połowę startej na tarce mozzarelli. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plasterki drugą kulke mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Smacznego :)
Opublikowano: 5 marca 2014
Gnocchi przygotowuje się jak nasze kopytka (z gotowanych ziemniaków), ale są mniejsze i mają inny kształt.
A informacja o pieczarkach jest w przepisie. Kroimy je w półplasterki :)
ta zapiekanka spadła mi z nieba, nie miałam pomysłu na bezmięsny obiad w Popielec.
Dziękuję.