22

Zakwas na żurek - przepis




Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez żurku, więc dziś będę Was zachęcać do samodzielnego przygotowania zakwasu :) Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie 5 minut, a efekt końcowy jest nieporównywalny z żurkiem przygotowanym na bazie zakwasu z plastikowej butelki czy (o zgrozo) z proszku. 

Ja pod taki świąteczny żurek gotuję wywar z włoszczyzny, żeberek (surowych i odrobiny wędzonych) oraz z dwóch rodzajów kiełbas - zwykłej oraz białej. Przed podaniem kiełbasę kroję w plasterki i dodaję je na talerz razem z pokrojonym jajkiem. 

Żurek jada się u nas tylko jeden raz w roku, więc to musi być wersja na bogato :)

Składniki:

* 120 g mąki żytniej

* 5 łyżek zmielonych płatków owsianych

* 4 duże ząbki czosnku

* 8 ziaren pieprzu

* 4 kulki ziela angielskiego

* 3 małe liście laurowe

* 900 ml zagotowanej i przestudzonej wody

Mąkę oraz płatki łączymy ze sobą w dużym słoiku i dolewamy ok. 300 ml wody. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek a następnie wlewamy resztę wody i jeszcze chwilę mieszamy. 

Do słoika dodajemy obrany i pokrojony w grube plastry czosnek oraz ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Słoik przykrywamy kilkoma warstwami gazy i odstawiamy w ciemne miejsce. Raz dziennie zakwas mieszamy. 

Po około 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Wówczas słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy go do lodówki. Tak przygotowany zakwas można przetrzymywac w lodówce do miesiąca. 

Smacznego :)




Opublikowano: 25 marca 2015
Kategoria: Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Magda
Magda
27.09.2019 11:58 odpowiedz
A w czym rozdrobnić płatki? W młynku czy malakserze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2019 08:54 odpowiedz
Myślę, że oba sposoby się sprawdzą :)
Małgorzata
Małgorzata
19.04.2019 23:33 odpowiedz
Bardzo ale to bardzo Pani dziękujemy za odp. Naprawdę miłe to i już wiemy co robić. Pozdrawiamy i życzymy fajnych Świąt. Basia i Gosia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2019 19:37 odpowiedz
Proszę bardzo :)
Pozdrawiam!
Małgorzata
Małgorzata
18.04.2019 15:52 odpowiedz
Pani Kasiu moja mama chciała się zapytać o to co poruszyła i inna użytkowniczka czyli: "Chciałam zapytać, czy jak zakwas jest już gotowy, to wlewam go do wywaru w całości, czy tylko tą płynną część (bez mąki)? Widziałam w różnych przepisach różne wersje, jedni wlewają całość razem z mąką, inni zlewają tylko płynną część, a resztę wyrzucają". Moja mama też chciałaby to wiedzieć czy wszystko czy tę mąkę się wyrzuca? Byłybysmy bardzo wdzięczne za info i pzdr. Małgosia i Basia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2019 16:47 odpowiedz
Zakwas należy wymieszać (płynną część z mąką) i wlać do wywaru z warzyw i mięsa. Proponuję zacząć od połowy i sprawdzać smak i konsystencję. 
Mąka i płatki zagęszczają żurek, więc trzeba uważać, jeśli robi się go w niewielkiej ilości. 
Inną kwestią jest to, jak kwaśny żurek lubimy. Jeśli lubicie delikatny, trzeba dać mniej zakwasu. Jeśli intensywny - więcej. 
Zawsze, jeśli wyjdzie za kwaśny lub za gęsty możecie dodać wody :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:53 odpowiedz
Globi - najpierw gotuję wywar z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) z dodatkiem sporego kawałka żeberek. Po około 1,5 godzinie wolnego gotowania dodaję kiełbasy - białą i zwykłą. Po około 30 minutach wyjmuję warzywa, mięso kroję w kostkę, a kiełbasy w plastry. Do wywaru dodaję wymieszany zakwas. Ilość zależy od tego jak intensywny smak lubisz. Na koniec dodaję kwaśną śmietanę. Ilość zależy od upodobań, ale ja dodaję sporo.

Czy już wszystko jest jasne? :)
Globi
Globi
24.03.2016 07:22 odpowiedz
Kasiu a czy możesz podać przepis na żurek z wykorzystaniem tego zakwasu. Krok po kroku jak zrobić resztę? Pozdrawiam
Olga
Olga
23.03.2016 18:19 odpowiedz
Zakwas nastawiony dziękuję za przepis i przypomnienie.
kasiad
kasiad
12.10.2015 21:43 odpowiedz
A czy moglabys podac przepis na Twoj zurek ? :) proporcje itd
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2015 07:35 odpowiedz
Oczywiście, że z mąką. Tylko ta porcja zakwasu jest na bardzo dużą ilość zupy, więc można go podzielić.
Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam na płatkach żytnich, ale myślę że nie powinno być z tym problemu.
Marta
Marta
06.10.2015 07:23 odpowiedz
Chciałam zapytać, czy jak zakwas jest już gotowy, to wlewam go do wywaru w całości, czy tylko tą płynną część (bez mąki)? Widziałam w różnych przepisach różne wersje, jedni wlewają całość razem z mąką, inni zlewają tylko płynną część, a resztę wyrzucają. W butelkowych zakwasach, które można kupić w sklepie, jest i płynna i zawiesista warstwa, więc nie wiem jak jest w przypadku domowego zakwasu. I czy mogę dodać płatki żytnie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2015 15:25 odpowiedz
Cieszę się Jolu, że Wam smakował :) A nieskromnie powiem, że nigdy nie jadłam lepszego żurku niż z tego zakwasu :)
jolantaszyndlarewicz
09.04.2015 11:02 odpowiedz
Kasiu pierwszy raz robiłam zakwas z dodatkiem płatków owsianych, wyszedł super:) ... a żur na nim to poezja:). Dziękuję za przepis:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2015 17:00 odpowiedz
Na początek proszę dodać około 2 litrów. Później w razie potrzeby dodać kolejne 500 mililitrów. To wszystko zależy jak intensywny smak i jaką konsystencję żurku się lubi.
maggaw
maggaw
28.03.2015 16:59 odpowiedz
A na ile żurku wystarcza tego zakwasu? To znaczy, ile wywaru się do niego dodaje?

Bardzo dziękuję!
Kasica
Kasica
27.03.2015 17:48 odpowiedz
A czy zamiast platkow mozna dodac otrebow owsianych? Dziekuje
whipped cream
25.03.2015 23:18 odpowiedz
Mam taką samą tackę. Szkoda, że nie mam zakwasu.
jolantaszyndlarewicz
25.03.2015 17:42 odpowiedz
Jutro nastawiam zakwas, może z Twojego przepisu bo podoba mi się dodatek płatkow owsianych ... a z takim dodatkiem zakwasu nigdy nie robiłam
pani M.
25.03.2015 11:01 odpowiedz
I ja robię od dwóch lat :)
pitk16
pitk16
25.03.2015 10:24 odpowiedz
Kasiu wybacz mi że nie w temacie zakwasu. Rodzice mają niedługo rocznicę ślubu. Chciałam zrobić Rodzicom w prezencie tort, charakteryzujący ich uczucie do siebie. Tata myśląc o Mamie czuje miętę, Mama myśląc o Tacie czuje pomarańcze. Znalazłam u Ciebie przepisy na panny. Powiedz mi czy panny będą dobre do przełożenia tortu biszkoptowego? Nie będą się rozwalały podczas krojenia?
Gość
Gość
25.03.2015 09:44 odpowiedz
mam pytanie, czy do zakwasu można dodać płatki owsiane błyskawiczne?