Wytrawne pancakes z łososiem
Weekendowe śniadanie

Pancakes w wersji na słodko to klasyka. Lekkie i puszyste, czyli dokładnie takie, jakie widzi się na filmach rodem z Ameryki.
Serwowane z syropem klonowym, sosem truskawkowym, brzoskwiniami z puszki lub sosem czekoladowym. Po prostu uwielniam. I miałam taki okres w swoim życiu, że jadłam je przez wiele tygodni. Codziennie.
Ale od jakiegoś czasu jestem też fanką wersji wytrawnej. I pomysłem na pierwszą z nich chciałabym się dziś z Wami podzielić :)
Z dodatkiem świeżych ziół, wędzonego łososia i sadzonym jajkiem (z idealnie płynnym żółtkiem) smakują po prostu rewelacyjnie.
A pomidory, sałata czy awokado (które niestety nie dotrwało do tego śniadania ;) ) jeszcze bardziej wzbogacają ich smak.
Grzegorz dodatkowo smaruje je majonezem.
Nie powiem, że łatwo mi na to patrzeć, ale co kto lubi ;)

Składniki na 2 porcje:
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 140 g mleka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli ziołowej
- po 2 łyżki drobno posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki
- 100 g wędzonego łososia
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- mieszanka sałat
- szczypiorek
- sól ziołowa
Mąkę, mleko, jajko, masło, proszek do pieczenia oraz sól łączymy ze sobą w misce i blendujemy do chwili powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
Do ciasta dodajemy zioła oraz bardzo drobno posiekanego łososia. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub 6 mniejszych porcji i smażymy placki - na suchej, teflonowej patelni. Ogień powinien być niewielki, aby ciasto w środku nie było surowe.
(Jeśli nie posiadacie patelni teflonowej dodajcie odrobinę oleju. Tylko z teflonu lub marmuru placki bez problemu odejdą nawet bez dodania tłuszczu.)
Na porcji naleśników układamy sadzone jajko, a obok podajemy oprószone solą ziołową oraz szczypiorkiem pomidorki koktajlowe i porcję mieszanki sałat.
Smacznego!
Opublikowano: 30 marca 2019
Kategoria:
Śniadania