
Brokuł, groszek, por i zielona cebulka zapieczone w sosie z jajek i ricotty, na spodzie z ciasta francuskiego.
Szybko, smacznie i w pozytywnej kolorystyce.
Miłego weekendu Kochani. Bez względu na aurę.
Składniki:
* 1 płat ciasta francuskiego
* 1 mały brokuł
* 1 1/3 szklanka mrożonego groszku
* 0,5 małego pora
* 1 duży pęczek zielonej cebulki
* 250 g sera ricotta
* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
* 3 jajka
* 2/3 łyżeczki soli
* 2 spore szczypty pieprzu ziołowego
* 2 spore szczypty pieprzu
Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie około 3 minuty.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem (włącznie z bokami).
Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, szklanką groszku, posiekaną cebulką, cienko pokrojonym porem, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i posypujemy resztą groszku.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut (po 30 minutach tartę przykrywamy papierem by wierzch się zbyt mocno nie przypiekł).
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego :)


Opublikowano: 6 kwietnia 2013
Kategoria:
Wytrawne
Pozdrawiam