9

Wiosenna surówka z rzodkiewką




Dziś chciałabym zachęcić Was do przygotowania surówki z wykorzystaniem młodej, wiosennej rzodkiewki. Surówki, która idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu (zwłaszcza do kotletów mielonych!), ale również do dań z grilla. A ponieważ zbliżający się weekend majowy oficjalnie rozpoczyna sezon spotkań przy grillu, więc myślę, że do tych wszystkich grillowanych przez Was kiełbas, kaszanek, karkówek czy szaszłyków, taka lekka surówka będzie jak znalazł :)

Składniki na 4 porcje:

* 1/2 główki małej kapusty pekińskiej (bez grubych łodyg)

* 3 cienkie ogórki gruntowe

* 2 pęczki rzodkiewki

* 1/2 pęczka posiekanego koperku

* 1 mały kubek jogurtu naturalnego

* 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka cukru pudru

* sól i pieprz do smaku

Jogurt łączymy ze śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.

Kapustę drobno siekamy. Umyte ogórki kroimy razem ze skórką w półplasterki. W taki sam sposób kroimy rzodkiewkę. Warzywa łączymy z posiekanym koperkiem i dodajemy do nich sos jogurtowy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 27 kwietnia 2015
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
fever
fever
15.05.2015 10:48 odpowiedz
Jest przepyszna - prosta, ale tak mocno wiosenna, że nie może nie smakować ;-)
Jola
04.05.2015 01:37 odpowiedz
Mmmm, niby tylko kilka miesięcy takie smaki na stołach nie gościły, a człowiek wygłodniały ich jest jak hiena ;P Do mielonych to jest dosłownie obowiązkowy duet. ;) Do grilla myślę, że też dobry dodatek, ten cały tłuszcz, który normalnie osadziłby się gdzieś w naszym ciele lepiej się rozłoży w towarzystwie warzywek :)
kasia-1904
01.05.2015 15:32 odpowiedz
Wypróbowałam przepis, strzał w 10 :) polecam ... samo zdrowie
paulina
paulina
30.04.2015 22:44 odpowiedz
jutro marynuję karkówkę według Twojego przepisu na sobotniego grilla, a do tego ta suróweczka - już nie mogę się doczekać! a do kawy - obowiązkowo babka cytrynowa (również od Ciebie) - synek poprosił - to jego ulubiona :) nasza zresztą też.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.04.2015 20:36 odpowiedz
Myślę, że tak.
Dorota
Dorota
30.04.2015 01:06 odpowiedz
Jak myślicie, ze szczypiorkiem (zamiast koperku) będzie tak samo dobra? :)
Scandale
27.04.2015 12:55 odpowiedz
Super dodatek do karkówki czy kiełbaski z grilla.
PS. Wielki plus za jakość zdjęć :)
Pozdrawiam
mikimama
27.04.2015 12:07 odpowiedz
Bardzo smakowite połączenie, u mnie też dziś surówka z rzodkiewką :)
magma
27.04.2015 09:03 odpowiedz
pyszności:) za takie rzeczy właśnie lubię wiosnę:)