Błękitne niebo, coraz cieplejsze słońce, przez uchylone okno wpada ptasi śpiew. Wiosna za oknem i wiosna w kuchni. Najwyższa pora :)
Składniki na 2 porcje:
* 2 kawałki filetu z łososia *
* 1 pomarańcza
* 1/2 dużego granatu (lub 1 mały)
* 10 kulek mozarelli
* 3-4 garści roszponki
* 1 mała czerwona cebula
* sól, pieprz
* oliwa
Sos:
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżeczka musztardy Dijon
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny
* 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na około 20-30 minut.
Wszystkie składniki sosu mieszamy energicznie i odstawiamy również na około 20 minut, aby sos nabrał temperatury pokojowej.
Na dużym talerzu rozkładamy roszponkę. Możecie też użyć rukoli lub gotowej mieszanki sałat, ale ja uwielbiam delikatny smak roszponki.
Na sałacie układamy obraną ze skórki i pokrojoną w plastry pomarańczę, mozarellę, pokrojoną w piórka cebulę i całość posypujemy ziarnkami granatu.
Na patelnię grillową wlewamy około 2 łyżki oliwy i obsmażamy łososia ze wszystkich stron. Gorącą rybę kładziemy na sałacie, a całość delikatnie polewamy sosem.
Smacznego :)
* Polecam zakup świeżej ryby w Makro. Do tego przepisu możecie też użyć dostępnego tam filetu z pstrąga, tuńczyka lub dorsza - w zależności od własnych upodobań.



Przepis własny