
Kiedy zapytałam Was na Facebookowym profilu jakie świąteczne przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu, ku mojemu zaskoczeniu, pojawiło się kilka próśb o tartę.
Nigdy do tej pory nie zdarzyło mi się przygotowywać na Święta tarty, więc był to dla mnie na tyle oryginalny pomysł, że postanowiłam zrealizować go w pierwszej kolejności.
Aby tarta sprawdziła się zarówno jako propozycja na wigilijny stół jak i przekąska na kolejne dni świąt, postawiłam na farsz z grzybów leśnych, duszonego pora, świeżej natki pietruszki i nadającej kremowej konsystencji słodkiej śmietanki.
I muszę przyznać, że to jedna z najlepszych wytrawnych tart, jakie miałam okazję jeść do tej pory. Przepyszny, intensywnie grzybowy farsz w połączeniu z cienkim i delikatnym kruchym ciastem tworzą połączenie idealne.
Cała tarta zniknęła w jeden dzień, a ja dzięki Waszym sugestiom mam już na swojej liście pierwszego faworyta tegorocznych Świąt :)
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Ciasto:
* 200 g mąki
* 110 g miękkiego masła
* 1 żółtko
* 2 duże łyżki wody
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 1 duży por
* 1 duża cebula
* 750 g mrożonych podgrzybków
* 100 ml kremówki
* 1 całe jajko
* 1 żółtko
* 1 pełna łyżka masła
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku
Posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jasna część) podsmażamy na maśle do miękkości.
Grzyby rozmrażamy i odcedzamy na sicie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do czasu, aż odparuje nadmiar wody.
Do grzybów dodajemy pora z cebulą oraz kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajko, żółtko oraz drobno posiekaną natkę.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto. Miękkim ciastem wykładamy formę (najwygodniej robić to dłonią, ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne) i wstawiamy je do zamrażarki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i przykrywamy folią aluminiową na którą wysypujemy obciążenie w postaci suchej fasoli lub grochu.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 5-7 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie farsz.
Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego :)
Opublikowano: 30 listopada 2016
Pozdrawiam :)
. czy moge je zastapic pieczarkami poniewaz tu gdzie mieszkam jest niemozzliwe znalezienie grzybow lesnych a zamowic z kad kolwiek jest juz za pozno
dziekuje za cudowne przepisy i pani pomoc
Pozdrawiam
Mam tylko pytanie, w naszej rodzinie nikt nie lubi pietruszki, czym możnaby ją zastąpić?