39

Wielkanocna tarta cytrynowa


O ile przyjemniej zaczyna się dzień kiedy budzą nas radosne trele i słonce wkrada się do sypialni by wydobyć nas z objęć Morfeusza. Mam to szczęście mieszkać w otoczeniu ogromnej ilości wszelakich drzew i ptasi śpiew słychać u nas głośno i wyraźnie. I nic to, ze stawiają nas na nogi o 6 rano. Dzięki temu mam czas by cieszyć się tym co mnie otacza i by piec. Przy otwartym oknie zagniatam ciasto. Rozkoszuję się zapachem cytryn i delektuję ogromnym cappucino z cynamonem i czekoladą. Dziś gęste espresso nie będzie potrzebne. Bez pośpiechu i zobowiązań, ale z ogromną radością i wiarą w udany dzień powstaje zjawiskowa wręcz tarta...









Składniki na spód:









* 1 pełna szklanka mąki



* 2 łyżki cukru pudru



* 110 g zimnego masła



* 1 duże żółtko



* 2 łyżki gęstej śmietany 18%









Masa:










* 5 jajek



* 120 g drobnego cukru



* 200 ml kremówki (36%)



* 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej



* skórka otarta z 2 cytryn



* 150 ml soku z cytryn




Mąkę łączymy z cukrem i dodajemy masło. Wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się bardzo drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy na wysypaną mąką formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach do momentu zarumienienia się.

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i skórkę wymieszaną z sokiem. Na koniec dolewamy śmietankę i ubijamy tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut (aż masa się zetnie). Zostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)

 



 



 



 



 


Opublikowano: 30 marca 2010
Tagi: cytryny
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Mania
Mania
29.01.2015 11:00 odpowiedz
Bardzo fajna tarta. Niestety ja nie przepadam za kwaśnymi ciastami, ale to jeden z mioch ulubionych przepisów, ponieważ bardzo zawsze smakuje moim gościom :)
Polecam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2011 22:07 odpowiedz
Bo ona ma byc mega cytrynowa :)
Pozdrawiam :)
Katia
Katia
15.10.2011 20:21 odpowiedz
Bardzo lubię tę tartę :) Jednak daję aż 3 razy mniej soku (50 ml) i dużo mniej skórki, a wciąż jest baaardzo mocno cytrynowa ;)
Aktywna mama
13.04.2011 22:19 odpowiedz
Świetny blog, super przepisy no i cudne zdjecia
Zapraszam rózniez do siebie, duzo ciekawych porad i przepisów
www.aktywnemacierzynstwo.blogspot.com
silverose
08.04.2011 16:04 odpowiedz
Czy można do samego ciasta dodać lemon curd?
jolantaszyndlarewicz
01.05.2010 07:43 odpowiedz
ta tarta wygląda zjawiskowo, a jej słoneczny kolor zachęca do uśmiechu. Kolejny przepis z Twojego forum do wypróbowania i to z wielką radością:). Jutro robię najprostszy chleb pszenny (tak na początek mojej przygody z chlebem:))
olciaky
01.04.2010 16:36 odpowiedz
Och ona jest śliczna!
magoldi
01.04.2010 02:02 odpowiedz
Kiedys jadlam taka tarte u kuzynki i zawsze mialam ochote zrobic ja sama bo naprawde mi smakowala.
Porywam przepis i napewno wyprobuje :)
monika.l_nagrabinie
31.03.2010 20:45 odpowiedz
Ale ciasteczko, lekkie, słodkie i świeże.
W kolorze wiosennego słonka.
Buziaki
M.
fantazjemagdyk
31.03.2010 16:35 odpowiedz
piękna tarta i cudne zdjęcia :)
Chuda
31.03.2010 16:15 odpowiedz
fantastyczna!
gonzo
gonzo
31.03.2010 09:12 odpowiedz
Pewnie jestem w tym względzie tradycjonalistą, ale u mnie w okresie wielkanocnym słodkie tarty zmieniają nazwę na mazurki :-)
Zatem mamy mazurek cytrynowy.
gosiaa99
31.03.2010 05:06 odpowiedz
Aj gdzieś mój komentarz wcieło;/
No to pisze jeszcze raz;) Cudowna tarta, robiłam chyba rok temu bardzo podobną..jest przepyszna! Chętnie sobie taką zrobię, jak tylko dostane ładne cytryny :) Pozdrawiam ciepło!
tilianara
31.03.2010 01:19 odpowiedz
Mmmm, sama przyjemność patrzeć na tę tartę, a co dopiero jeść :)
gosiaa99
31.03.2010 01:17 odpowiedz
oj kusi mnie ta tarta..nawet bardzo..
zawszepolka
30.03.2010 23:39 odpowiedz
Śliczne zdjęcia Kasiu. Piękne.
A tutaj ponuro i pada :( I zimno :(
milk_chocolate84
30.03.2010 22:37 odpowiedz
Super wygląda! A ja się już zbieram na tartę cytrynową jakieś.. pól roku ;)
cashmere85
30.03.2010 20:56 odpowiedz
Toż to wiosna, wiosna na talerzu! Pozdrawiam :)
ilka_86
30.03.2010 19:34 odpowiedz
piękna ta Twoja tarta Kasiu:)) ale mi smaka narobiłaś!:) szczególnie mam chęć na tą masę cytrynową:))
grazyna1961.only
30.03.2010 19:29 odpowiedz
Śliczna i wyobrażam sobie ten cytrynowy smak :)
bea.w.kuchni
30.03.2010 18:39 odpowiedz
O tak, i mnie wiosenne ptasie trele budza co rano ;)

A tarta sliczna Kasiu, bardzo smakowicie sie zapowiada :)

Pozdrawiam!
Gość
Gość
30.03.2010 18:07 odpowiedz
Nooo, pyszności. Przepis zapisuje i pewnie niedlugo wyprobuje!
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
szarlotek
30.03.2010 17:58 odpowiedz
Sama zastanawiam się, czy zamiast mazurka nie upiec tarty :) Cytrynowa jest pyszna i szczerze zazdroszczę :)
nobleva
30.03.2010 17:39 odpowiedz
To jest najcudowniejsza tarta na świecie, która w dodatku nigdy w życiu mi nie wyszła, Twoja jest przepiękna :)
amarantka
30.03.2010 17:15 odpowiedz
Kasiu, jak ja Cię doskonale z tymi ptakami o poranku rozumiem :)
ale mogłyby dać pospać czasem dłużej...
taką cytrynową tartę niestety tylko sobie mogę zrobić [co na pewno kiedyś uczynię!], bo A. cytrynę uznaje tylko w jednej formie... a szkoda...
pozdrawiam ciepło!
dziwnograj
30.03.2010 17:09 odpowiedz
Bardzo dobrze Cię rozumiem bo całą zimę czekałam na te świergoty :) Mi to odpowiada bo i tak bardzo lubię wcześnie wtawać.
Tarta musi być pyszna ;) Mniam
zaytoona
30.03.2010 15:59 odpowiedz
Bajecznie wygląda. I tak też musi smakować. Doskonała.
Pięknie świąteczne zdjęcia.

Pozdrawiam!
komarka
30.03.2010 14:56 odpowiedz
Rzeczywiście zjawiskowa i pachnieć musi zniewalająco :) Ja też uwielbiam, kiedy budzi mnie słońce i nawet tą okropną zmianę czasu mogę przeboleć ;) Pozdrawiam wiosennie :)
katarina.f
30.03.2010 14:51 odpowiedz
Tarta cytrynowa jest chyba moja ulubiona tarta. Idealna na Wielkanoc! )
konsti.apparecchiamo
30.03.2010 14:29 odpowiedz
Tarta swietnie sie prezentuje i na pewno takoz smakuje. Piekne zdjecia.
Pozdrawiam.
kabamaiga
30.03.2010 13:08 odpowiedz
Kasiu zazdroszczę czasu na poranne pieczenie. U mnie odpada, niestety. A ta tarta nieziemska, zapisuję przepis.
wiosenka27
30.03.2010 13:02 odpowiedz
No, naprawdę zjawiskowa:)
gosiaa99
30.03.2010 12:53 odpowiedz
Śliczna tarta Kasiu! Uwielbiam cytrynowe ;)
a_beatle
a_beatle
30.03.2010 11:59 odpowiedz
Kuszące:-)
Jak duża jest ta forma?
zjedz_mnie
30.03.2010 10:50 odpowiedz
Ślicznie wygląda, chetnie bym skubnęła kawałek ;]
upl
upl
30.03.2010 10:08 odpowiedz
piekna tarta
tysiaczek81
30.03.2010 09:48 odpowiedz
Piękna tarta, cudowne zdjęcia.Też mam na nią chrapkę, żeby ją upiec. Pozdrawiam.
blue_megi
30.03.2010 09:25 odpowiedz
piękne zdjęcia i bardzo apetycznie wyglądające :))) pozdrawiam :)
namiotle
30.03.2010 08:13 odpowiedz
Fajna ta tarta :) I śliczna serwetka na stole :)