31

Warstwowe ciasto truskawkowe




Zapewne patrząc na zdjęcia dzisiejszego ciasta, macie wrażenie że całkiem niedawno widzieliście na blogu podobny wypiek. I wcale się nie mylicie :)  

W poprzednim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pomarańczowo kawowe ciasto, które przygotowałam na Święta. Ponieważ ciasto wszystkim bardzo smakowało, postanowiłam przygotować je ponownie na Sylwestra, ale tym razem w wersji truskawkowej. 

Opinie, które z nich jest lepsze były podzielone. Ponieważ od czasu kiedy jadłam truskawki po raz ostatni minęło kilka miesięcy, mnie osobiście ta wersja bardzo przypadła do gustu.

Masa składa się głównie ze zmiksowanych owoców i bitej śmietany więc ciasto jest bardzo lekkie, a jako iż truskawek jest sporo, ich smak i zapach jest bardzo intensywny.  

Ale dziś chciałabym Wam napisać nie tylko o cieście. Osoby, które śledzą Fanpage bloga wiedzą, że przez kilka dni pakowałam w kartony swój kuchenny dorobek. Dziś, oddaję w ręce ekipy remontowej moje małe królestwo. Ogromnie się cieszę, chociaż jest to też dla mnie nie mały stres i już od kilku dni mam ściśnięty z nerwów żołądek. Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie wyglądał dokładnie tak, jak w mojej wyobraźni. 

Oczywiście nie będę miała w tym czasie dogodnych warunków do gotowania czy do robienia zdjęć do jakich jesteście przyzwyczajeni, jednak nie oznacza to, że przez najbliższe 3 tygodnie na blogu nie będą pojawiały się nowe wpisy. Oczywiście, że będą :). Ale z pewnością będą to proste, szybkie i głównie mięsne dania, które serwować będę Panom z ekipy. Niemniej jednak mam nadzieję, że i takie przepisy znajdą wśród Was swoich zwolenników. Do dyspozycji mam też tylko piekarnik, który zajął już miejsce, na którym jeszcze kilka dni temu stała choinka. Teraz pewnie rozumiecie, dlaczego ubrałam ją już 1 grudnia :)  

A jeśli macie sprawdzone przepisy na obiady z piekarnika, które zadowolą męskie żołądki, to będę Wam wdzięczna za podzielenie się nimi w komentarzach pod wpisem.      



Składniki na formę 25x30 cm 




Biszkopt:

*  5 jajek

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 3 łyżki zimnej wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

* 500 ml kremówki

* 500 g mascarpone

* 700 g mrożonych truskawek

* 7-8 łyżek cukru pudru

* 2 łyżki żelatyny

Galaretka:

* 3 galaretki truskawkowe

* 900 ml wrzątku

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dokładnie wymieszaną przelewamy do formy o takich samych wymiarach jak ta, w której był pieczony biszkopt. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby zastygła. (Moim zdaniem o wiele łatwiej wyjmuje się ją z formy jeśli nie wyłożycie jej ani folią ani papierem do pieczenia. Wystarczy tylko obkroić boki i przechylić formę). 

Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana).

Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i natychmiast (ale małym strumieniem) przelewamy do masy śmietanowej miksując do chwili połączenia się składników. 

W formie układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nakładamy na niego połowę masy truskawkowej, następnie galaretkę, drugą część masy i ponownie biszkopt. Biszkopt zapewne będzie już całkowicie wystawał poza formę, ponieważ ciasto jest dość wysokie. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa truskawkowa stężała.

Smacznego :) 

 


Opublikowano: 2 stycznia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Gość
Gość
05.05.2016 19:58 odpowiedz
upieklam, ciasto prezentuje sie bardzo ladnie, myslalam ze z ta galaretka nie bedzie latwo ale naprawde nic trudnego(nie ma sie czego bac), masa w polaczeniu z galaretka jest pyszna, takie lekkie ciasto, ale jesli chodzi o biszkopt jestem na nie,
nie wyrosl mi ladnie, wyrzucilam i upieklam swoj sprawdzony i wtedy bylo pieknie i smacznie.
pozdrawiam
bartosowa
bartosowa
09.06.2014 09:30 odpowiedz
Zrobiłam na łikend, w smaku pyszne, ale masa truskawkowa słabo mi się zsiadła i w rezultacie ciasto rozpływało się na talerzyku.
Barbara K-a
26.05.2014 13:44 odpowiedz
Na weekend robiłam (razem z pierogami z botwinką i sernikiem kokosowo-ananasowym - obie potrawy PYCHA!), ale konsumpcję tego ciasta zostawiłam na dziś - zaniosę swojej Mamie na Jej święto :)

Oczywiście ja - sierotka - połamałam galaretkę w trakcie przekładania jej na ciasto. Zastanawiam się, czy jest sposób na obejście tego przekładania. Podzielić truskawkową masę na pół i żelatynę dodawać osobno? Za dużo roboty, ale... może i wygodniej. Hmm... Nie wiem.

Niemniej... dziś konsumpcja, mmm!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2014 10:44 odpowiedz
Tak, bez problemu.
paula
paula
14.04.2014 10:43 odpowiedz
Witam,

Czy ciasto można zrobic w większej formie? Tak jak ciasto pomarańczowo kawowe, które robiłam w formie o 10cm wiekszej, a i tak wyszło wysokie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2014 00:04 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
ewela
ewela
29.03.2014 21:11 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne!! Bardzo truskawkowe, nie za słodkie. Od dzisiaj jedno z moich ulubionych:) Pozdrawiam
ewela
ewela
27.03.2014 09:54 odpowiedz
Kasiu podpowiedz jak przełożyłaś galaretkę na krem? Ja właśnie zaczynam robić biszkopt i jutro będę przekładać, a martwię się czy nie połamie mi się galaretka? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2014 21:29 odpowiedz
Oczywiście, że się ubije. I w rezultacie będzie o wiele sztywniejsze niż sama bita śmietana.
Wszystko się zgadza!
kasssia
kasssia
28.01.2014 21:26 odpowiedz
"Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana)" - kremówkę przed ubiciem łączymy z mascarpone i wtedy dopiero ubijamy ?! To się ubije?!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.01.2014 21:00 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje.
Pozdrawiam :)
Emilia
Emilia
26.01.2014 12:54 odpowiedz
Ciasto wyszło pyszne, obawiałam się trochę tych warstw, ale zupełnie niepotrzebnie. Przy pomocy męża wszystko pięknie się udało i ciasto bardzo smakuje całej rodzinie. Dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam
bryssska
22.01.2014 18:11 odpowiedz
obłędne :-)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 12:34 odpowiedz
Śliczne te warstwy:) ... zjadłabym z przyjemnością:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2014 10:21 odpowiedz
Dziękuję :)
mabami
mabami
10.01.2014 09:56 odpowiedz
Polecam przepis na karkówkę z piekarnika:
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ułożyć na blasze. Posmarować majonezem, posypać pokrojoną w krążki lub kostkę cebulą. Na to wyłożyć potarkowany żółty ser. Można dla koloru lekko posypać czerwoną papryką w proszku. Piec ok 40 min.
Karkówka wychodzi pyszna, facetom bardzo smakuje.
Pozdrawiam - wspaniałe przepisy, korzystam często i dziękuję.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2014 14:30 odpowiedz
Ewka - tak jak napisałam we wpisie, mam dostęp tylko do piekarnika, więc nie mam ani jak ugotować ryżu, ani usmażyć mięsa.
ewka870
ewka870
05.01.2014 12:21 odpowiedz
i jeszcze jeden błyskawiczny przepis

KURCZAK W SOSIE ZIOŁOWO ŚMIETANOWYM

Składniki:
2 piersi z kurczaka,
4 słodkie śmietany,
4 serki ziołowe Hohland
Mięso pokroić i usmażyć na oleju posypując Vegetą. Wlać smietanę i dodać serki. Gotować na małym ogniu aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje. Podawać z ryżem
ewka870
ewka870
05.01.2014 11:32 odpowiedz

ZAPIEKANKA KEBAB GYROS
Składniki: 2 szkl. ryżu, majonez, ketchup pikantny, ok. 30 dag żółtego sera, 2 filety z kurczaka, 2 cebule, przyprawa Gyros ( ok.1/2 paczki), ogórek konserwowy, 1 mały słoik papryki konserwowej
Ryż gotujemy(doprawiając solą) a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy majonezem i ketchupem i posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i razem smażymy na patelni. W czasie smażenia posypujemy przyprawą Gyros. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera. Układamy pokrojoną paprykę i ogórka. Przykrywamy pozostałym żółtym serem. Smaryjemy majonezem i ketchupem. Wkładamy do piekarnika zozgrzanego do 175 st i zapiekamy bez przykrycia ok. 30 min

Jest pyszna!! Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2014 06:49 odpowiedz
BernadkaeL - nie ma takich obaw :) Mam najlepszą i najsolidniejszą ekipę :)

Mucha123 - bardzo mi miło :)

Dziękuję Wam za życzenia noworoczne i również życzę Wam pomyślności w nowym roku :)
gin86
03.01.2014 02:02 odpowiedz
Myślę, że i mi wersja truskawkowa by bardziej smakowała - stęskniłam się ogromnie za tymi czerwonymi skarbami... Wygląda zachwycająco :)
mucha123
mucha123
02.01.2014 22:51 odpowiedz
Kasiu, przede wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i cierpliwości do remontu- wiem co to znaczy bo sama nie dawno miałam go u siebie:)
Dziękuję za kolejne cudowne ciacho- dzięki Tobie i Dorotce z MW mam wciąż nowe pyszności w domu i podziw znajomych - pozdrawiam Cię serdecznie z pod krakowskiej miejscowości.
majanaboxing
02.01.2014 21:55 odpowiedz
Piękne ciasto ! :)
shiral
02.01.2014 21:51 odpowiedz
Truskawka to truskawka, zawsze dobrze smakuje i miło się kojarzy:)
Piękne zdjęcia, coraz to ładniejsze:)
bielinka
02.01.2014 14:37 odpowiedz
uwielbiam takie ciasta :) patrząc na warstwę truskawkową, aż chce się żeby już był czerwiec :)
M.
M.
02.01.2014 14:29 odpowiedz
OMG! ślinka mi cieknie aż do podłogi, wygląda super smakowicie... szczególnie, że od kilku dni chodzi za mną podobne ciasto - sernik na zimno mojej mamy;)
BernadkaeL
BernadkaeL
02.01.2014 09:55 odpowiedz
Kasiu obawiam się, że jak będziesz karmiła ekipę remontową to remont się przeciągnie do 3 miesięcy :( Panowie nie darują takiego jedzenia i będą przeciągali w nieskończoność :) Pozdrawiam i życzę szybkiego wejścia do nowej kuchni. Ciasto wygląda smakowicie.
Ania
Ania
02.01.2014 09:27 odpowiedz
Polecam przepis na zapiekankę, jest prosta i przepyszna:
-około kilogram ziemniaków
-3 duże cebule
-kawałek boczku wędzonego
-około 1,5 długiej kiełbasy np podwawelskiej
- kawałek (około 150g) żółtego sera
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej będzie w malakserze. cebulę, boczek i kiełbasę również kroimy na plasterki, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. W suchym naczyniu żaroodpornym układamy: Boczek, ziemniaki (solimy je i pieprzymy, czasem dodaję ognistej mieszanki przypraw lub chilli), cebulę, kiełbasę, znów ziemniaki (przyprawiamy), cebula, i tak dalej (boczek układamy tylko na pierwszej warstwie). Kończymy na ziemniakach. Podlewamy gdzieniegdzie około 3/4 szklanki zimnej wody. Naczynie przykrywamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopi piekarnika i pieczemy około półtorej godziny (w zależności od grubości ziemniaków, można wcześniej je też podgotować wówczas wystarczy 30 minut). W połowie pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 150 stopni (jeżeli zapach będzie zbyt mocny). 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem i czekamy aż się rozpuści. Smacznego:)
Naprawdę gorąco polecam, nie ma chyba osoby, której by ona nie posmakowała, poza tym nie dodajemy już tłuszczu, a wszystko jest idealnie upieczone. Do tego dużo mięcha i cebuli powinno zaspokoić apetyt najgłodniejszego mężczyzny;)
mikimama
02.01.2014 07:22 odpowiedz
Wygląda bardzo radośnie! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
ogrodybabilonu
02.01.2014 07:09 odpowiedz
Doskonałe! Najlepszego w Nowym Roku!
białe trufle
02.01.2014 00:25 odpowiedz
Wygląda apetycznie, sama też bym wybrała wersję truskawkową:)