14

Waniliowa tarta z brzoskwiniami i kruszonką




Ciepłe i słoneczne dni zachęcają do lekkich, owocowych wypieków. Dlatego dziś chciałabym Wam zaproponować tartę z brzoskwiniami, kruszonką i delikatnym sernikiem z waniliowych serków homogenizowanych. 

Ta tarta idealnie sprawdzi się podczas weekendowych wypadów na działkę lub na piknik. Jeśli więc planujecie spędzić nadchodzący weekend majowy za miastem, polecam zabrać ze sobą taki słodki pakunek :)

 Ciasto:

* 220 g mąki

* 150 g zimnego masła

* 1,5 łyżki cukru pudru

* 4 łyżki zimnej wody

* 1 jajko

Masa serowa:

* 500 g waniliowego serka homogenizowanego

* 2 jajka

* 1 łyżeczka mąki pszennej

Kruszonka:

* 150 g mąki

* 70 g cukru pudru

* 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

* 1 puszka brzoskwiń w syropie

* cukier puder do oprószenia

Masło wcieramy w mąkę wymieszaną z cukrem do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy wodę oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką tortownicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a następnie gęsto nakłuwamy je widelcem, przykrywamy folią i obciążamy grochem lub fasolą. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy kolejne 5 minut. Upieczoną (skorupkę) odstawiamy do wystygnięcia. 

Aby przygotować kruszonkę mąkę łączymy z cukrem pudrem i dodajemy do nich masło, które wcieramy w suche składniki do chwili utworzenia się grudek. 

Serek waniliowy miksujemy z mąką i jajkami.

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy z syropu na ręczniku papierowym.

Na podpieczone ciasto wlewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie. Wierzch posypujemy obficie kruszonką.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 19 kwietnia 2013
Tagi: brzoskwinie
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
PaulaCatarina
PaulaCatarina
20.03.2014 10:35 odpowiedz
A czy ktoś próbował z innym serkiem, np. mascarpone? Bo mam problem z znalezieniem serka homogenizowanego w norweskim sklepie:P
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.09.2013 21:51 odpowiedz
Oczywiście, tylko trzeba użyć mocno dojrzałych owoców. Jak chodzi o ilość, to myślę, że około 5-6 owoców.
Gość
Gość
03.09.2013 21:20 odpowiedz
Kasiu, a mogę ją zrobić ze świeżych brzoskwiń? Jeśli tak to mniej więcej z ilu?
aniolekidiabelwjednym
23.04.2013 07:44 odpowiedz
To może ma majówkę uda mi się zrobić :) By było co jeść przez wolne dni :) Myślę ze w formie mini tarteletek tez będzie się ładnie prezentować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2013 21:32 odpowiedz
Agnieszko dla mnie nie była za słodka :)
aniolekidiabelwjednym
22.04.2013 20:08 odpowiedz
Kasiu a ta tarta nie wyjdzie za słodka? Serki homogenizowane waniliowe i brzoskwinie z puszki są słodkie. Lubię słodkie ale nie przesłodzone.
jolantaszyndlarewicz
22.04.2013 17:03 odpowiedz
Wygląda smakowicie:) .... buziaki
ugotujmyto.pl
22.04.2013 13:29 odpowiedz
Wygląda niebiańsko smacznie :)!
nemisiek
21.04.2013 17:41 odpowiedz
Pyszności!
Sarna
Sarna
20.04.2013 21:38 odpowiedz
zrobiłam wczoraj. moja tarta siedziała w piekarniku o 25 minut dłużej,gołym okiem widać było,że trzeba było jej tego ;)
wyglądała cudnie, jak Twoja na fotce .....do momentu kiedy nie zaczęłam kroić :( w środku cisto miejscami niedopieczone, zakalec paskudny. nie wiem co spitoliłam :(
a miało być tak pieknie ...;)
pozdr!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.04.2013 07:42 odpowiedz
Sarna - ja nigdy nie smaruję foremki masłem. Ciasto po upieczeniu samo odchodzi od blaszki. Natomiast jak chodzi o kruszonkę, to ja odradzam margarynę. Dobra, chrupiąca kruszonka musi być na maśle.
kabamaiga
19.04.2013 22:17 odpowiedz
Podoba mi się to nadzienie z serka homogenizowanego. Muszę spróbować kiedyś.
sarna
sarna
19.04.2013 14:51 odpowiedz
Kasiu,czy blaszkę smarować uprzednio masłem czy tym podobnym? I czy do kruszonki ewentualnie można dodać margarynę zamiast masła?
Inspirowane Smakiem
19.04.2013 10:21 odpowiedz
Wygląda zachwycająco:)