
Witajcie po kilkutygodniowej przerwie :)
Chwilę mnie tu nie było, ale jeśli śledzicie profil bloga na Instagramie, to pewnie widzieliście, że troszkę się urlopowaliśmy ;)
Ale czas słodkiego lenistwa mam już za sobą i myślę, że możecie spodziewać się sporej ilości nowości :)
Dziś bardzo prosta, szybka i klasyczna propozycja słodkiej, walentynkowej niespodzianki dla kogoś bliskiego. Muffinki z kremem i owocami.
Pomimo połowy lutego nie ma już większych problemów z zakupem świeżych, typowo letnich owoców. Sporo sklepów sprowadza je i chociaż nie do końca mają aromat naszych, sezonowych owoców (chociaż "zimowe" truskawki w tym roku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły), to na tę wyjątkową okazję warto się na nie skusić. Zwłaszcza na te, w kolorze czerwonym ;)
Składniki na 6 babeczek:
- 140 g mąki pszennej typ 450
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- skórka otarta z 1 dużej, niewoskowanej, sparzonej cytryny
- 1 jajko
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- czerwony barwnik w żelu
Dodatkowo:
- świeże owoce (maliny, porzeczki, truskawki, borówki, granat)
- mięta do dekoracji
W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą suche i mokre składniki.
Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy łyżką przez chwilkę - tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto nie powinno być idealnie gładkie.
Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Muffinki nie powinny zbyt mocno się spiec, ponieważ stają się suche i niesmaczne. Najlepiej wyjąć je z piekarnika, gdy są jeszcze dość jasne, ale wbity w środek patyczek wychodzi czysty.
Upieczone muffinki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem oraz płynną kremówką i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu.
Do masy dodajemy 3-4 krople barwnika i mieszamy łyżką delikatnie, ale dość niedbale. Barwnik nie powinien równomiernie rozprowadzić się w kremie, jeśli chcecie uzyskać efekt cieniowania - jak na zdjęciu.
Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim wierzch babeczek.
Na kremie układamy owoce oraz listki mięty.
Przed podaniem owoce delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowano: 13 lutego 2019
Kategoria:
Muffinki