
Zbliża się weekend, więc pora na coś słodkiego :)
A dzisiejsza propozycja jest naprawdę wyjątkowa.
Czekoladowo kawowe ciasto (dodatkowo hojnie nasączone słodkim, kawowym naparem), delikatny, czekoladowy mus i zanurzone w galaretce wiśnie.
Jeśli zastanawiacie się, czy smakuje tak jak wygląda (lub jak wynika z opisu) to powiem Wam, że jeszcze lepiej :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto czekoladowe:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki gorącej kawy
- 1 jajko
Poncz:
- 1/2 szklanki słabej, słodkiej kawy
Masa:
- 250 g mascarpone
- 500 ml kremówki (300 ml + 200 ml)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
Warstwa wiśniowa:
- 450 g mrożonych, drylowanych wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 ml wrzątku
Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajko miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem przez około 5 minut. Następnie dodajemy maślankę oraz kawę. Kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie zdejmujemy z niego papier, ponownie umieszczamy w formie i nasączamy kawą.
200 ml kremówki podgrzewamy w rondelku z grubym dnem i kiedy zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do czekolady. Mieszając od czasu do czasdu odstawiamy do wystygnięcia.
Pozostałą kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uwaga - zbyt długo ubijana masa może się zwarzyć), do którego następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladę z żelatyną. Kiedy składniki się połączą masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i przelewamy ją do miski. Do gorącej galaretki dodajemy zamrożone wiśnie, chwilę mieszamy i kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na masę. (Uważajcie, ponieważ galaretka zacznie tężeć po kilku sekundach i jeśli nie zdążycie wylać jej na masę, pod wpływem zamrożonych wiśni, stężeje Wam w misce.)
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pyszne racuchy marchewkowe z mąką migdałową i cynamonem.
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pyszne racuchy marchewkowe z mąką migdałową i cynamonem.
Opublikowano: 12 października 2018
Jeśli ma Pani dostęp do maślanki, to proszę ją wykorzystać.
Następnym razem dam więcej wiśni , żeby wyglądało jak na Pani zdjęciu .