12

Torcik śmietanowy z wiśniami




Trochę w ramach stopniowego pozbywania się zamrożonych latem owoców, a trochę z pogłębionej piękną pogodą tęsknoty za latem, na miniony weekend przygotowałam bardzo proste i szybkie ciasto. Lekkie, nie przesłodzone, z dominującym smakiem owoców. 

Ja wykorzystałam do niego wiśnie, ale w zasadzie możecie użyć dowolnych mrożonych owoców - truskawek, jagód, malin czy porzeczek. W zależności co lubicie, lub co jeszcze pozostało Wam z letnich zbiorów :)

Biszkopt:

* 2 jajka

* 50 g cukru

* 70 g mąki 

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

Masa śmietanowa:

* 650 ml śmietany kremówki

* 250 g mascarpone

* 4 kopiaste łyżki cukru pudru

* 1 kopiasta łyżeczka żelatyny

* 70 ml wrzątku

Warstwa owocowa:

* 500 g mrożonych wiśni

* 2 galaretki wiśniowe

* 500 ml wrzątku

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę do której dodajemy wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą, do masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 16-17 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej.

Śmietankę łączymy z cukrem i mascarpone i ubijamy do momentu uzyskania konsystencji kremu* (gęściejszego niż bita śmietana). Do kremu, cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę, a następnie masę dość szybko (ze względu na szybkie tężenie) przekładamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Kiedy masa śmietanowa stężeje, łączymy obie galaretki z 500 ml wrzątku, a następnie zalewamy nimi zamrożone wiśnie. Ze względu na zamrożone owoce galaretka dość szybko się schłodzi i wówczas delikatnie przelewamy ją na wierzch ciasta. (Szybkie schłodzenie galaretki wiąże się z jej szybkim tężeniem, więc jak tylko będzie chłodna, należy ją wylać na masę). 

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka/kilkanaście godzin, a przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i bezami. 

Smacznego :)

*Zbyt długo ubijana śmietana z mascarpone może zwarzyć się tak samo jak sama śmietana, więc nie należy ubijać jej zbyt długo. Tylko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 




Opublikowano: 23 lutego 2015
Kategoria: Z galaretką, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2016 07:37 odpowiedz
Wiśnie z kompotu mają już dość mocno wypłukany smak, więc ja bym ich nie użyła.
AniaW
AniaW
10.04.2016 11:55 odpowiedz
Czy wisnie z kompotu tez moga byc??
Gosia
Gosia
12.05.2015 08:35 odpowiedz
Oczywiście, że zagoszczę na dłużej:-) Już dodałam do ulubionych :-) dziękuję bardzo za link ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2015 07:13 odpowiedz
Gosiu,
Dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że się tu rozgościsz :)
Przesyłam link do patery: www.redmug.pl/sklep/index.php?id_product=199&controller=product
Pozdrawiam :)
Gosia
Gosia
11.05.2015 23:19 odpowiedz
Witam :-) natrafiłam na Pani blog przez przypadek... i mogę tylko jedno powiedzieć jest rewelacyjny :-) oby tak dalej... mam pytanie gdzie Pani kupuje takie piękne patery na ciasta chodzi mi o taka jak powyżej na zdjęciu? spozdrawiam
P.S. piękne zdjęcia :-)
Jem i Wiem
21.04.2015 19:35 odpowiedz
Po prostu fantastyczne! I w zasadzie nie takie trudne, dlatego tym bardziej fantastyczne! :)
gin86
24.02.2015 18:06 odpowiedz
Mmm, cudownie kremowe, idealnie letnie ciasto :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2015 14:10 odpowiedz
Pani M. - to jedno z najczęściej pojawiających się pytań :) Myślę, że głównie zależy to od noża. Posiadam długi nóż o jednolitej szerokości (jak noże do krojenia chleba, ale bez ząbków).
Marta
23.02.2015 13:46 odpowiedz
Ciasto pięknie się prezentuje :)
magdadajnowska
23.02.2015 13:15 odpowiedz
Pyszne owocowe lato w pełni na twoich zdjęciach. :)
majanaboxing
23.02.2015 11:47 odpowiedz
Wspaniale wygląda! Aż mi się zachciało lata. :)
pani M.
23.02.2015 11:22 odpowiedz
Wygląda kusząco! Ja się zastanawiam jak Ci się zawsze udaje tak równiuteńko pokroić ciasto...