Dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Kruche ciasto, delikatny krem waniliowy, aromatyczne morele i gruba warstwa słodkiej bezy.
Miłego poniedziałku Kochani :)
Składniki na 4 tartinki:
Ciasto:
* 130 g mąki
* 65 g masła
* 50 g cukru
* 1 duże żółtko
Krem:
* 150 g serka waniliowego
* 2 duże żółtka
Beza:
* 3 duże białka jaj
* 2 łyżki cukry pudru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* 6 moreli
Mąkę łączymy z cukrem i masłem i wcieramy w nie masło do czasu aż utworzy się drobna kruszonka a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się nam uformować kula, dodajemy łyżeczkę bardzo zimnej wody. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut po czym wałkujemy je i wykładamy nim foremki do tartaletek. Na ciasto dajemy kawałek folii aluminiowej i wysypujemy obciążenie (moze to być fasola, ryż, albo specjalne kulki ceramiczne). Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Serek mieszamy z żółtkami i napełniamy nim ciasto. Na wierzchu układamy połówki moreli (skórką do spodu).
Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier wymieszany z mąką i miksujemy około 5 minut. Na morelach tworzymy sporą górkę z piany i pieczemy 20 - 25 minut (do zrumienienia bezy) w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy je aby wystygły i dopiero wówczas wyjmujemy je z foremek.
Smacznego :)


Oczywiście można użyć wiśni. Tylko wcześniej najlepiej odsączyć je na ręczniku papierowym.
super Ci wyszły!
Pozdrawiam serdecznie!