
Jestem ogromną fanką młodej cukinii. I nawet jeśli na daną chwilę nie mam na nią pomysłu, po prostu nie potrafię przejść obok niej obojętnie.
Taką młodą cukinię staram się zawsze wykorzystać w sposób, który podkreśli jej słodycz. Bo to właśnie za nią lubię je najbardziej. Często łączę ją z mascarpone, ricottą lub kozim serem, ale ostatnio, w towarzystwie oliwy, ziół i świeżego czosnku, pojawia się też u nas przy okazji każdego grilla podbijając podniebienia nawet najbardziej mięsożernych osobników płci męskiej :)
Tarta z cukinią marzyła mi się od początku lata. Nic wyszukanego. W tym przypadku im prościej, tym lepiej. Odrobina sera, jajka, świeży koperek z ogródka mojej mamy i sporo świeżego czosnku. Minimum wysiłku, maksimum smaku.
Przypominam też, że wciąż trwa konkurs, w którym możecie oddać głos na moją propozycję - Stek z antrykotu w whisky z grillowanym haloumi, młodą botwinką, krewetkami, karambolą i sosem z mango.
Głos możecie oddać TUTAJ, a ja bardzo dziękuję za każde wsparcie :)
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 160 g masła
* 3 żółtka
* 2 łyżki zimnej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1/3 łyżeczki soli
Wypełnienie:
* 4 cienkie, małe cukinie
* 250 g ricotty
* 2 duże jajka
* 5 łyżek śmietany kremówki
* 1 pęczek koperku
* 3 duże ząbki czosnku
* sól i pieprz do smaku
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Od razu je wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oprószamy mąką, obciążamy (kładąc na cieście papier do pieczenia i wysypując na niego fasolę lub groch - u mnie jest to ok. 600-700g) i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukinie ścieramy na szatkownicy.
Ricottę łączymy z jajkami, kremówką, drobno posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Masę serową dokładnie mieszamy z cukinią i odstawiamy na około 15 minut.
Na przestudzone ciasto wykładamy cukinię. Jeśli cukinia będzie wystawać ponad stan ciasta, należy uformować z niej kopczyk.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tartę należy odstawić na około 15 minut aby sos zastygł.
Smacznego :)
Opublikowano: 30 lipca 2015