19

Tarta z Cukinią, Kozim Serem i Koperkiem


To druga z tart, które usidliły mnie na dobre po ostatniej wizycie w Himerze. Od siebie dodałam koziego sera, bo takie połączenie wydało mi się dobrym pomysłem i był to strzał w dziesiątkę. Jeśli używamy dużych cukini należy pozbyć się pestek. Jeśli mamy małe i cienkie cukinie możemy kroić je w całości. W obu przypadkach nie obieramy ze skórki.

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru
Farsz:

  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Polewa:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 200 g żółtego sera
  • 50 g miękkiego sera koziego
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
Ciasto przygotowujemy tak jak na tartę z porem, wiec pozwolę sobie skopiować.

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Cukinie kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam do tego szatkownicy i zajęło mi to minutkę). Cukinię obsmażamy na oleju. Nie może być zbyt miękka i się rozpadać. Odrobinę solimy. Tak przygotowaną cukinię układamy na podpieczonym cieście.

Wszystkie składniki polewy łączymy i energicznie mieszamy. Polewa jest dosyć gęsta, ja wykładałam ją łyżką na tartę. Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach. Proponuję odgrzewać ją podobnie jak tartę porową, tzn. w kąpieli wodnej, bo ta też najlepsza jest ciepła.






Opublikowano: 8 października 2009
Tagi: cukinia
Kategoria: Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Lenka
Lenka
18.06.2012 19:52 odpowiedz
Mam uwagę niedotyczącą kuchni - nazwę tej krakowskiej knajpki pisze się przez "ch" - Chimera :) A Twoje przepisy są bardzo apetyczne i na pewno wykorzystam nie jeden z nich :)
olciaky
19.10.2009 17:33 odpowiedz
Kozi ser uwielbiam (od niedawna)
Idealna,jak dla mnie:)
gosiab_3
14.10.2009 16:26 odpowiedz
po prostu uwielbiam wszelkie tarty,quiche i zapiekanki,sa swietne na cieplo,na zimno i na drugi dzien (jesli cos jeszcze zostanie.....)
Twoja wyglada i brzmi rewelacyjnie :) :)
Pozdrawiam :)
grazyna1961.only
09.10.2009 23:04 odpowiedz
Jaka smakowita! I śliczne zdjęcia :)
anooshka
09.10.2009 22:27 odpowiedz
Uwielbiam tarty a to polaczenie wydaje mi sie niezwykle smakowite. Bede musiala wyprobowac :)
mi-ika
09.10.2009 19:31 odpowiedz
Mrrr zjadłabym kawalek, wyglada smakowicie. Masz wiele ciekawych przepisow. Dodaje Twój blog do linków i bede odwiedzac. Pozdrawiam :)
kabamaiga
09.10.2009 15:20 odpowiedz
Kasiu cudowne. PIerwsze zdjęcie sprawiło, że się zaśliniłam (tylko dla mnie bez koziego sera poproszę)
sonieczka111
09.10.2009 13:52 odpowiedz
Jeszcze nie zrobiłam tarty z pieczarkami i porem, a tu następna pyszna propozycja,aż ślinka leci
aga-aa
08.10.2009 21:45 odpowiedz
to drugie zdjęcie powaliło mnie na kolana, śliczne
nobleva
08.10.2009 21:08 odpowiedz
Tarta wygląda pięknie, może by mnie przekonała do koziego sera, twardy lubię, ale miękki jest za bardzo....kozi.
iis111
08.10.2009 19:50 odpowiedz
no i znowu tarta:D ja tez bede musiala kiedys sie na jakas skusic:)
wiosenka27
08.10.2009 19:30 odpowiedz
O nie1 Kolejne cudo które będzie mnie przesladować po nocy:)
mietowka22
08.10.2009 17:07 odpowiedz
pyszna musi być :)
malgorzata.dz
08.10.2009 11:09 odpowiedz
Cukinia zamknięta w tarcie, to coś, co tygryski baaardzo lubią. :)
atina_bc
08.10.2009 10:07 odpowiedz
Pysznie wygląda :) A czy mogę zapytać, gdzie kupujesz kozi ser? ja nigdy takiego nie kupowałam, i nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać;)
eve.eire
08.10.2009 09:46 odpowiedz
Sliczna tarta. Az jesc szkoda :D
poswiatka
08.10.2009 09:14 odpowiedz
Przeurocza tarta. :-) Szczególnie podoba mi się koperek.. Jestem wielką koperkową fanką, :-))

tilianara
08.10.2009 08:34 odpowiedz
Och, robiłam taką tartę, a raczej bardzo podobna - połączenie koperku i cukinii jakie podpatrzyłam u Polki zachwyciło mnie, więc i Twojej tarty z przyjemnością być schrupała kawałeczek :)
majanaboxing
08.10.2009 08:21 odpowiedz
Jaka piękna! Apetyczna, baaardzo. A ja jeszcze nie robiłam żadnej tarty.