23

Tarta truskawkowa z serem i kruszonką




Ponieważ połączenie sernika z truskawkami bardzo przypadło nam do gustu postanowiłam przygotować kolejne tego typu ciasto. 

Tym razem masa nie zawiera (tak jak w ostatnim truskawkowym serniku) rabarbaru, ale składa się z samych truskawek i nalewki wiśniowej. Jeśli takowej nie posiadacie, możecie zastąpić ją sokiem wiśniowym. Już kilka firm na naszym rynku produkuje taki sok w kartonie.

Dodatkowo ciasto posypane jest kruszonką, której struktura fajnie się z nim komponuje. 

A jeśli chcecie by truskawki użyte do obłożenia tarty ładnie się błyszczały rozpuśćcie w ok. 150 ml wrzątku galaretkę i kiedy przestygnie, silikonowym pędzelkiem posmarujcie nią owoce.

                            



Ciasto:

* 1 2/3 szklanki mąki

* 100 g miękkiego masła

* 1/3 szklanki cukru

* 1 duże jajko

* 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa truskawkowa:

* 900 g mocno dojrzałych truskawek

* 100 ml wiśniówki

* 120 g cukru

* 25 g żelatyny

Masa serowa:

* 500 g twarogu sernikowego 

* 1/2 szklanki cukru

* 2 jajka

* 1/2 opakowania budyniu w proszku

Kruszonka:

* 100 g mąki pszennej

* 50 g masła

* 25 g cukru pudru

Składniki ciasta zagniatamy do chwili, aż utworzy się kula. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto podsypujemy mąką, układamy na nim folię aluminiową i obciążamy je fasolą lub grochem. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze około 15 minut (do czasu aż się zarumieni). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę truskawkową i sernik.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Pieczmy godzinę, a następnie odstawiamy sernik do wystygnięcia. 

Połowę truskawek miksujemy z cukrem. Resztę kroimy na ćwiartki. Truskawki oraz mus przekładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Następnie dodajemy wiśniówkę i gotujemy przez minutę na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy cienkim strumieniem żelatynę i energicznie mieszamy przez chwilę aby się rozpuściła. Masę odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto i wstawiamy je do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa stężeje, delikatnie wyjmujemy sernik z tortownicy i układamy go na środku masy truskawkowej. Dookoła masy serowej układamy truskawki (aby nie spadały, możecie wbić je na wykałaczkach, ale uprzedźcie o tym swoich bliskich). 

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili utworzenia się kruszonki. Kruszonkę przesypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor (ok 15-20 minut). Kruszonkę wysypujemy na ciasto w taki sposób, jak prezentują to zdjęcia.

Smacznego :)  

  



Inspiracja 


Opublikowano: 21 czerwca 2013
Kategoria: Na słodko, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2014 09:41 odpowiedz
Proszę postępować zgodnie z przepisem. Do masy truskawkowej potrzebne jest 900 g owoców.
mariolka
mariolka
03.08.2014 17:10 odpowiedz
Mam pytanie czy do tego musu z truskawek użyć aż 900 g truskawek (zmiksowanych i w części) czy z tej ilości odłożyć jakąś część do obłożenia boków? bo 90 dkg to wydaje mi się dużo jak na sam mus.
Alicja
Alicja
12.06.2014 21:56 odpowiedz
Ciasto bardzo dobre, pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Ps. truskawki dookoła sernika "przykleiłam" na takiej samej masie truskawkowej, którą wylewało się na ciasto i bardzo dobrze się trzymały
Natka
Natka
30.05.2014 16:30 odpowiedz
O mamoooo, cudooo, chcialabym je zrobic,ale z miom talentem do wypiekow, moge sie rozczarowac, nie moge sie napatrzecccc :)mniamm. Jest pani wielka!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2013 07:54 odpowiedz
Przepisy same się nie zapisują w zakładkach. Muszę to robić odręcznie i aktualizuję je co jakiś czas, jak mam więcej czasu. I zwykle nie robię tego częściej niż raz w miesiącu.
beatawg
beatawg
23.06.2013 22:34 odpowiedz
mam pyt. gdzie zapisują się ciasta z ostatnich dni? tzn. w menu w ciasta I czy II? Jakoś przeglądam wszystkie i nie widzę, np. tej tarty...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.06.2013 09:17 odpowiedz
Annak81 myślę, że możesz zwiększyć ilość składników masy truskawkowej o 20 %. Ciasta powinno wystarczyć.
Annak81
Annak81
22.06.2013 17:41 odpowiedz
Moja blaszka na tarte ma 30cm ...zastanawiam się czy zwiększyć ilość składników.
cukrowawrozka
22.06.2013 10:47 odpowiedz
Aż nie nadążam za Twoimi cudami! :D
evela
evela
21.06.2013 21:37 odpowiedz
Wygląda obłędnie!!! Koniecznie muszę zrobić póki są truskawki. Miłego weekendu:)
przysmakikarolki
21.06.2013 19:39 odpowiedz
Co za cudo! Oblednie sie prezentuje i az zaluje ze w tej chwili nie moge jej sprobowac.
darkangelika
21.06.2013 18:06 odpowiedz
Arcydzieło nie tarta ;) Piękna Ci wyszła;)
justin dorothy
21.06.2013 16:45 odpowiedz
Wow!! Przepiękna ! :)
Marta
21.06.2013 16:32 odpowiedz
Tarta wygląda zachęcająco, a ten sposób na błyszczące truskawki - super! Muszę sama wypróbować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2013 12:21 odpowiedz
Miło mi, że Wam się podoba :)
nika88
nika88
21.06.2013 12:13 odpowiedz
Jako fanka truskawek i fotografii jestem w 100 % zachwycona. Coś pięknego!!! Gratuluję przepięknych pomysłów i idealnego wykonania!! Czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy i fotografie.
Inspirowane Smakiem
21.06.2013 12:01 odpowiedz
Prezentuje się niewątpliwie wspaniale!
kabamaiga
21.06.2013 11:22 odpowiedz
Obłędna Kasiu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2013 10:59 odpowiedz
Dziękuję :)
Lila
Lila
21.06.2013 10:55 odpowiedz
Ale cudo! Pieknie się prezentuje.
jolantaszyndlarewicz
21.06.2013 10:40 odpowiedz
Po prostu mowę mi odjęło .... to jedno z najpięniejszych ciast, któe widziałam ....
http:pastawithapplepie.blogspot.com
http:pastawithapplepie.blogspot.com
21.06.2013 10:15 odpowiedz
książeca ;) a te kwiaty.... piekne
mikimama
21.06.2013 07:42 odpowiedz
Bardzo elegancka!