47

Tarta migdałowo porzeczkowa


Zachęcona ostatnią tartą morelową, która absolutnie podbiła nasze podniebienia, postanowiłam przygotować tartę z porzeczkami. Przepis na ciasto pozostał bez zmian (jest to moim zdaniem najlepsze kruche ciasto), natomiast wypełnienie tarty przygotowałam w zupełnie inny sposób. I okazało się to strzałem w dziesiątkę! Jeśli tylko lubicie porzeczki, zdecydujcie się na nią. Jest niesamowita.

Ciasto:

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 g mąki

Wypełnienie:

* 500 g porzeczek

* 3 białka

* 110 g cukru

* 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa)

Mąkę łączymy z cukrem i w suche składniki wcieramy miękkie masło. Powinno się nam utworzyć coś na kształt drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto w kulkę. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć (zależy to od wielkości żółtek) dodajcie łyżkę zimnej wody. Tak przygotowanie ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę (bez wcześniejszego chłodzenia). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut. Kiedy piana błyszczy się, a cukier w większości się rozpuścił dodajemy zmielone migdały (ja kupuję gotową mączkę migdałową). Miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy porzeczki i już nie mikserem, ale dużą łyżką delikatnie łączymy je z pianą.

Pianą z owocami wykładamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut ( z czego ostatnie 10-15 minuty tylko na opcji "spód").

Upieczoną tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc), a następnie posypujemy ją cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego :)

 

 



 



Pomysł na wypełnienie 


Opublikowano: 1 lipca 2011
Tagi: porzeczki
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
20halina
25.07.2014 15:49 odpowiedz

fantastyczna tarta :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.01.2013 07:14 odpowiedz
Tak, nie ma problemu.
Goska :
Goska :
21.01.2013 01:34 odpowiedz
Tera's nie jest sezon na porzeczki, czy moge urzyc malinki czy wyjdzie rownie dobrze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.07.2012 13:46 odpowiedz
Tak, myślę że nie będzie to problem.
Wiśnia
Wiśnia
02.07.2012 13:44 odpowiedz
a czy zamiast migdałów można dodać wiórki kokosowe ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2011 17:07 odpowiedz
No tak, 30-to centymetrowa forma jest troszkę za duża, ale cieszę się, ze smakowała :)
Gość
Gość
02.08.2011 16:38 odpowiedz
Szybka, latwa,lekka,pyszna.....czego chciec więcej??? :))) zjadłam dzisiaj całą z mężem i jutro będę musiała zrobic drugą dla gości.Chciałam się jednak zapytac jaką średnicę miałaTwoja forma,moja miała 30cm i tarta wyszła bardzo cieniutka, oczywiście w niczym to nie przeszkadza i tarta nic nie traci ze swojej atrakcyjności i boskiego smaku.Pozdrawiam Ania.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2011 15:02 odpowiedz
Bardzo dziękuję za miłe słowa i jest mi miło, że tarta smakowała :) Pozdrawiam :)
asia1976
asia1976
14.07.2011 14:57 odpowiedz
Super tarta robiłam kiedyś podobną tyle, że bez migdałów, ale ta z mielonymi migdałami wyszła o niebo lepsza:) taka puszysta i wilgotna zarazem. Naprawdę polecam przepis do wypróbowania:) jak zresztą wszystkie Pani przepisy :)
anvilxxx
06.07.2011 10:40 odpowiedz
ok bardzo dziękuję, na pewno skorzystam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2011 12:02 odpowiedz
Cuda.wianki - dziękuję :) Szkoda, że nie masz dostępu do porzeczek, bo tarta jest cuuuudowna :)

Anulka - dziękuję za koemntarz i ciesze się, że smakowała :)

Anvilxxx - chodzi o formę do tarty? Zasadniczo jest konieczny, chociaz możesz spróbowac póki do wyłożyc ciastem tortownicę lub zwykłą formę prostokątną - obie nie za duże, żeby starczyło składników. Tylko musisz zadbac, aby boki tez byłt wyłożone ciastem. Najłatwiej zrobic to własnie w formie na tartę. To na prawdę bardzo dobry zakup na lata. Przesyłam Ci link do sklepu w którym kupiłam swoją formę - jest rewelacyjna. Ogólnie formy ceramiczne sprawdzają się o wiele lepiej niż metalowe. Pozdrawiam :) www.aledobre.pl/6338,Forma_na_tarte_ceramiczna_biala_25_cm_srednia.html

anvilxxx
05.07.2011 11:39 odpowiedz
nigdy jeszcze nie jadłam tarty, ale Twoje zdjęcia bardzo zachęcają do jej zrobienia :) zastanawiam się tylko nad kupnem tego specjalnego spodu na którym robi się tartę, bo on jest chyba konieczny? Pozdrawiam serdecznie, oby więcej takich przepisów!
Anulka
Anulka
05.07.2011 09:10 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj tą tartę, jest pyszna :) leciutka i rozpływa się w ustach :)
cuda.wianki
04.07.2011 18:09 odpowiedz
OJEJKU! ale ona cudna Kasiuuuu! ze tez u nas nie znjade nigdzie porzeczek! :-( ale zaraz zobacze Twoja tarte z morelami, bo te sa i je uwielbiam! :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2011 09:27 odpowiedz
MAROT11 - no bo białe porzeczki pewnie zlały się z pianą :) Może drugim razem skusisz się z czerwonymi :)
margot11
04.07.2011 09:22 odpowiedz
dziękuję za odpowiedz , zrobiłam dość podobne cisto z książeczki z serii biblioteczka Poradnika Domowego( tez piana , migdały ale tez trochę kaszy manny suchej) , pyszne tylko nie tak ładne z jak z czerwonymi twoje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.07.2011 19:52 odpowiedz
Przepraszam, że piszę dopiero dzis, ale cały weekend byłam w innym mieście.

Zleszczona kuchnia - 25 cm
Marfot 11 - oczywiście, że tak :)

Dzięuję Wam piękie za miłe słowa :)
asialc1
03.07.2011 14:39 odpowiedz
Musi być przepyszna :-) A do tego jak wygląda...
judik1119
03.07.2011 09:20 odpowiedz
Piękna tarta! Musiała być bardzo pyszna:) Ciągle coś piekę z Twojego bloga i chyba na nią też przyjdzie niebawem czas:)
Gość
Gość
02.07.2011 19:42 odpowiedz
Przeczytałam komentarze i wszyscy rozpływają się z zachwytu, ale czy to cudo jest smaczne, czy tylko ładnie wygląda?
zjedz_mnie
01.07.2011 22:12 odpowiedz
Podejrzewam, że Twój wymysł nadzienia tej tarty ma dość ciekawy smak. Porzeczka, migdał... musi nieźle smakować ;]
margot11
01.07.2011 21:59 odpowiedz
a z białych można ?Jak sadzisz Kasiu?
zleszczonakuchnia
01.07.2011 21:44 odpowiedz
Kasiu,
na pewno będę ją jutro robić!!! :) Akurat mam porzeczki i ...okazję :)
Tylko powiedz, jaką średnicę miała Twoja forma?
kaspiecze
01.07.2011 20:35 odpowiedz
idealna w każdym calu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.07.2011 20:04 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję za miłe słowa :) Miłego weekendy Kochani :)
jolantaszyndlarewicz
01.07.2011 19:56 odpowiedz
rozpusta ... ja dla mnie rozpusta .... ale ja tam lubię sie rozpuszczać:) piękna Kasiu:)
flowerek.com
01.07.2011 19:21 odpowiedz
Wyglada przepysznie!
kulinarnespotkania
01.07.2011 16:08 odpowiedz
Kasiu, Twoje wypieki sa wspaniale, a ta tarta porzeczkowa cudna i na pewno pyszna:)
kabamaiga
01.07.2011 15:05 odpowiedz
Śliczna. Wiesz Kasiu, że to dzięki Twoim porzeczkowym muffinkom zaczęłam używać porzeczek do ciast? A już wieczorem właśnie pokażę porzeczkowy deser
pieczarka_mysia
01.07.2011 14:51 odpowiedz
Wyglada bajecznie! :)
dorota20w
01.07.2011 14:04 odpowiedz
piękna !
darki85
01.07.2011 13:53 odpowiedz
jeszcze morelowej nie zdążyłam upiec a tu już następna tarta, równie smaczna (:
Atria
01.07.2011 13:21 odpowiedz
Ja jeszcze w tym roku nie tknęłam porzeczek.. mam nadzieję szybko to zmienić/ Bardzo apetyczna tarta!:)
kasia.koczwara
kasia.koczwara
01.07.2011 12:48 odpowiedz
Sliczna! Szkoda, ze u mnie z porzeczkami cieniutko....
Pozdrawiam serdecznie!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
kuchennefascynacje
01.07.2011 12:36 odpowiedz
Kurcze szkoda,ze nie wzięłam ze soba formy do tarty bo dziś jade obrywać porzeczki do babci :) Smaka narobilam sobie na takie ciacho :)
emma001
01.07.2011 12:17 odpowiedz
wyglada wspaniale. mnóstwo w niej owoców :)
asiek_ba
01.07.2011 12:04 odpowiedz
Kasiu! Cudownie wygląda ta tarta! Nie przepadam za porzeczkami, ale taką tartą bym nie pogardziła:) Uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia:)
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
vanilla.ana
01.07.2011 12:02 odpowiedz
porzeczki jem tylko w ciastach idzemach, dodaje przepis to must do :) Pozdrawiam
Maggie
01.07.2011 11:56 odpowiedz
Cudna tarta! Jesli uda mi sie w tym dziwnym kraju dorwac porzeczki, to na pewno skorzystam z twojego przepisu :)
lutka40
01.07.2011 11:48 odpowiedz
Prezentuje się wspaniale
Evitaa
01.07.2011 11:33 odpowiedz
Bardzo smakowita. I to mocno owocowe nadzienie, pycha.
restauracjadomowa
01.07.2011 11:18 odpowiedz
wpadnę tu jeszcze raz jak zrobię kawę, chociaz oczy nacieszę:) pozdrawiam ciepło bo u mnie pada
ozzie
ozzie
01.07.2011 10:53 odpowiedz
prezentuje się wspaniale. Uwielbiam ciasta z czerwoną porzeczką a tarty ...szczególnie!
cukrowawrozka
01.07.2011 10:50 odpowiedz
ile owoców.. porzeczki jeszcze w tym roku nie jadłam.. smaka narobiłaś. : )
kasandraa6
01.07.2011 10:39 odpowiedz
też lubię porzeczki, a tarta śliczna ja w tym roku nastawiłam na nalewkę z porzeczek mniam mniam :-)
elau66wr
01.07.2011 10:32 odpowiedz
Uwielbiam porzeczki mniam mniam tarta wygląda smakowicie
jakaha
01.07.2011 10:31 odpowiedz
Pięknie wygląda :) Jednak nie ma to jak tarta :)