37

Tarta jabłkowo karmelowa


Dzisiejsza tarta jest propozycją dla osób, które z szarlotki najbardziej lubią jabłka :) Ciasta jest tu na prawdę niewiele (co dla mnie jest wielkim plusem), natomiast spora ilość jabłek zapieczona jest w słodkim i kremowym karmelu.

Moim zdaniem jest to rodzaj ciasta, które powinno się jeść ciepłe i mnie osobiście najlepiej smakuje po około pół godzinie od wyjęcia z piekarnika, z dodatkami w postaci gałki lodów waniliowych i łyżki bitej śmietany...

Mam nadzieję, że zrobiłam Wam na nią ochotę i zdecydujecie się ją upiec :) Z pewnością nie pożałujecie :)

Ciasto:

* 1 1/4 szklanki mąki

* 3/4 szklanki cukru pudru

* szczypta soli

* 110 g miękkiego masła

* 2 żółtka

* 1-2 łyżki zimnej wody

Karmel:

* 2/3 szklanki brązowego cukru

* 1 szklanka kremówki (36%)

* 3 łyżki masła

Dodatkowo:

* 5 średnich, słodkich jabłek (ok 900 g)

* cynamon

Mąkę mieszamy z cukrem i solą i dodajemy masło, które "wcieramy" w mąkę do chwili, aż utworzy się drobniutka kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i wodę i zagniatamy ciasto. Początkowo proponuję dodać jedną łyżkę wody, ponieważ żółtka sa różnej wielkości i może się okazać, że druga łyżka wody nie będzie potrzebna, bo ciasto uda się już zlepic w kulę. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 20 minut.

W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne (przecinając jabłko tylko na pół) oraz przygotowujemy karmel.

Wszystkie składniki na karmel umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy karmel się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut dość często mieszając aby się nie przypalił. Karmel powinien odrobinę zgęstnieć.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim podsypaną mąką formę do tarty. Ciasta nie nakłuwamy jak zwykło robic się to z ciastem kruchym, aby nie wypływał karmel. Połówki jabłek tniemy na cienkie paseczki i układamy na cieście w taki sposób, aby kształtem nadal przypominały pół jabłka. Łatwo kroi się w je taki sposób aby się nie rozpadały jeśli przytrzymujemy je w trakcie krojenia z obu stron. Jabłka posypujemy cynamonem (ilość według uznania) a następnie polewamy je karmelem.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w sumie godzinę, z czego ostatnie 10 - 15 minut tylko na opcji "spód". Zdecydowanie najlepsza jest jeszcze gorąca.

Smacznego :)

 



Źródło


Opublikowano: 19 lutego 2011
Tagi: jabłka
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
nauczmniegotowania
02.02.2017 10:22 odpowiedz
dobry przepis, wczoraj wypróbowałam, wyszła pyszna, to ciasto dla osób które lubią "słodycz".... :), miałam tylko jeden problem miałam wrażenie jakby wyszło mi za dużo karmelu, forma była bardzo mocno nim zapełniona a w czasie pieczenia jabłka dodatkowo zaczęły puszczać sok i zaczął wylewać mi się do piekarnika. Problem chyba tkwi w wielkości blaszki do tarty.Musi pani podawać rozmiary formy do tarty.
sweet cherimoya
28.07.2014 21:01 odpowiedz
Przepisy masz doskonałe, zdjęcia potraw jeszcze lepsze, ale co mnie najbardziej urzekło, to kompozycja zdjęć. Przemyślany każdy detal. Uczę się u Ciebie :) i mam nadzieję kiedyś na swoim blogu takie zdjęcia zamieszczać
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2012 18:20 odpowiedz
Nie mam pojęcia czemu się tak dzieje. U mnie ciasto zawsze jest delikatne i kruche. Nawet nie mam pomysłu czemu może tak być.
Ja proponuję zrobic następnym razem ciasto wg. tego przepisu i daj znac, jak wyszło.

gotowaniecieszy.blox.pl/2012/02/Poniewaz-zima-nie-odpuszcza.html
Olala
Olala
30.09.2012 13:10 odpowiedz
Hej, uwielbiam tą tartę, piekłam ją kilka razy, ale jedno mnie wkurza: spód za każdym razem jest twardy jak kamień. Robię wszystko według przepisu, ale może w robieniu tego ciasta jest jakiś haczyk?
alka
alka
17.04.2012 14:41 odpowiedz
weszłam przez wyszukiwarkę do tego przepisu, ale i tak bym prosiła o zalinkowanie w spisie treści, pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 23:12 odpowiedz
Jeśli karmel wyszedł za gęsty, to albo był za długo gotowany, ale skoro zrobiła się skorupka, to może pominęłas masło ? Mój nawet po upieczeniu był płynny. A co do jabłek, to ja unikam szarej renety, bo nie toleruję jej smaku, ale zawsze do szarlotek używam takich jabłek, jakie wpadną mi w ręce, byle były słodkie.
marlena
marlena
13.04.2011 18:35 odpowiedz
Zrobiłam Twoją tartę, ale nie wyszła mi tak samo, w związku z tym mam pytania:
jakie jabłka do niej dajesz, ja dałam renetę, ale wg mnie za bardzo rozpadły się
jakiej konsystencji ma być karmel, wydaje mi się, że wyszedł mi za gęsty, po upieczeniu powstała skorupa, dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2011 07:33 odpowiedz
Milko polecam Ci tą tartę, z pewnością nie pożałujesz :) Pozdrawiam :)
Milka
Milka
20.03.2011 01:19 odpowiedz
A ja obiecałam sobie, że przez cały post nie dotknę nic słodkiego. Teraz to jest tortura. Ale jak przyjdą święta zaszaleję na całego-oczywiście z Twoimi przepisami.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2011 07:37 odpowiedz
Jak dla mnie, to też najlepsze ciasto z jabłkami :) Pozdrawiam :)
Gość
Gość
06.03.2011 00:05 odpowiedz
najpyszniejsza!
upiekłam 2 godziny temu, nie zostalo nic. Jest chyba nawet lepsza od tarty tatin z jabłkami, ktora jest w sumie moim najulubienszym ciastem. Wielkie dzieki, przepis wspanialy
nemisiek
23.02.2011 14:58 odpowiedz
Bardzo kuszące ciasto...aż w brzuszku burczy!
tilianara
21.02.2011 10:29 odpowiedz
Dałabym pokroić się za kawałek takiego ciasta :)
izaa_a
21.02.2011 10:10 odpowiedz
cudnie wyglada ta tarta....;)
basiap-p
21.02.2011 04:09 odpowiedz
uwielbiam tarty, uwielbiam jabłka, karmel może mniej, ale tutaj dałabym się skusić i na niego
ewa-jka
20.02.2011 13:26 odpowiedz
U ciebie jak zwykle pieknie i pachnaco,a na dodatek pysznie!
piegusek1976
19.02.2011 22:31 odpowiedz
o tak do takich właśnie pożeraczy jabłeczników czy tez szarlotek i ja należę, zdecydowanie wolę jabłka niz ciasto :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2011 20:40 odpowiedz
Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :) Mam nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowac :)

Niewyspana - ale szybko działasz :) Cieszę się, że Ci smakowała :)

Pozdrawiam Was i życzę miłej niedzieli :)
iis111
19.02.2011 19:06 odpowiedz
juz od jakiegos czasu mam ochote na cos z jablkami:)
Niewyspana
Niewyspana
19.02.2011 19:01 odpowiedz
Nie miałam składników na karmel, wiec zastąpiłam je syropem klonowym i białym cukrem. Wyszło Pycha!!
Kasia
Kasia
19.02.2011 18:38 odpowiedz
Apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie. Trzeba jak najszybciej wziąć się do pracy.

Pozdrawiam!
kabka
19.02.2011 17:09 odpowiedz
wygląda przeapetycznie :-) mniam! aż mi ślinka cieknie :P
akasza2
19.02.2011 15:51 odpowiedz
Wygląda przepysznie. Chyba się skuszę.
judik1119
19.02.2011 15:51 odpowiedz
Taaaak z szarlotki zdecydowanie najbardziej lubię jabłka :):) Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę zapisać ten przepis:)
Pozdrawiam:)
margot11
19.02.2011 15:23 odpowiedz
ja lubię dużo jabłek , mniam
Maggie
19.02.2011 15:19 odpowiedz
Pysznie wyglada! No i te zlociste jablka... Az mi slinka pociekla!
sylwia
sylwia
19.02.2011 13:50 odpowiedz
Rewelacja:) Pysznie wygląda, ale ja zmieniłabym jedno w tym przepisie. Napisała "naprawdę", naprawdę razem. Tak będzie idealnie.
kabamaiga
19.02.2011 13:38 odpowiedz
Jabłka i karmel to jest to.
malgorzata.dz
19.02.2011 13:12 odpowiedz
Oooo maaatko i córko! :) Smaka to ja mam takiego, że aż słów brakuje. :) Szarlotki to ja lubię wszystkie, ale ten ten sos to wprost uwielbiam! :) Dawno go nie robiłam, a w tej chwili to aż ślinka mi leci na wspomnienie jego smaku. :)
Fajne, bardzo fajne ciacho! :)
zaytoona
19.02.2011 12:46 odpowiedz
Wygląda absolutnie obłędnie! I choć ciasto w szarlotce lubię bardzo, to chętnie spróbuję i takiej mocno jabłkowej wersji. :)

Pozdrawiam!
Kubełek Smakowy
19.02.2011 11:53 odpowiedz
Wygląda cudownie. Złocista. Jabłka, karmel, cynamon? Moja dzisiejsza szarlotka bije pokłony.
grazyna1961.only
19.02.2011 11:42 odpowiedz
Pysznie ta tarta wygląda :)
niepokornik
19.02.2011 10:06 odpowiedz
bardzo pysznie!
zauberi
19.02.2011 09:43 odpowiedz
jaka ładna tarta, pyszna musi być
mikimama
19.02.2011 09:40 odpowiedz
Kasiu, zawsze sprawiasz, że poprawia mi się humor, gdy patrzę na Twoje słodkości!
majanaboxing
19.02.2011 09:39 odpowiedz
Pysznie wygląda, te jabłka obsypane cynamonem robią wrażenie. :))
Pozdrawiam.
wiosenka27
19.02.2011 09:01 odpowiedz
Ochota to jest zawsze Kasiu, tylko z czasem nie tak fajnie:) Ale przepis warto zapamiętac:)