35

Tarta jabłkowa


W przypadku ciast z jabłkami uważam, że te najprostsze smakują najlepiej.

I taka była moja ostatnia tarta. 

Kruche ciasto, odrobina delikatnego kremu, słodkie i soczyste jabłka. 

Dla mnie idealna. Zwłaszcza na ciepło. 

Ciasto:

* 220 g mąki

* 150 g zimnego masła

* 2 szczypty soli

* 1 łyżka cukru pudru

* 4 łyżki zimnego mleka

* 1 małe jajko

Krem:

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

* 2 płaskie łyżki mąki

* 3 łyżki kremówki (36%)

Dodatkowo:

* 1 kg małych, słodkich jabłek

* cukier puder do oprószenia 

Masło wcieramy w mąkę wymieszaną z cukrem i solą do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką tortownicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Ciasto jest bardzo plastyczne i bez problemu przełożycie je w jednym kawałku do formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy najpierw na ćwiartki, a następnie na cieńsze plasterki (ja każdą ćwiartkę przeciełam na 4 części).

Wszystkie składniki kremu łączymy ze sobą do chwili utworzenia się gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód, a następnie wykładamy na niego jabłka. Jabłka delikatnie posypujemy cukrem pudrem. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut a następnie dopiekamy jeszcze 10 minut spód ciasta (opcja tylko grzałki dolnej). 

Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, posypana cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. 

Smacznego :) 


 

"Ma's apple blossoms have turned to hard green balls. To eat them now, so tart, would turn my mouth inside out, would make my stomach groan. But in just a couple months, after the baby is born, those apples will be ready and we'll make pies and sauceand pudding and dumplings and cake and cobbler and have just plain apples to take to school and slice with my pocket knife and eat one juicy piece at a time until my mouth is clean and fresh and my breath is nothing but apple."

Karen Hesse
 

Crust:

* 220 g flour

* 150 g cold butter

* 2 pinches salt

* 1 tablespoon icing sugar

* 4 tablespoons cold water

* 1 small egg

Filling:

* 2 eggs

* 1/2 teaspoon cinnamon

* 1 spoonful icing sugar

* 2 tablespoon flour

* 3 tablespoon heavy cream

Extra:

* 1 kg small, sweet apples

* icing sugar (to taste)

Combine flour with salt and sugar. Rub butter into dry ingredients. Add milk and the egg and kneed the dough with your hands. Push the dough into a ball, roll it out and transfer into the tart mold (26 cm). Refrigerate for about 30 minutes. 

Peer and core apples. Cut them into quarters and then into thick slices and sprinkle with icing sugar. 

Combine all filling ingredients until smooth. Pour it on the chilled dough and place apple on it. 

Bake in 180C for about 45 minutes and than for 10 minutes bake only the bottom of the tart. 

Serve warm (best with vanilla ice cream :) )


 

Opublikowano: 4 stycznia 2013
Tagi: jabłka
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Mika
Mika
06.06.2015 16:47 odpowiedz
Pierwszy raz robiłam tartę, jak dla mnie bomba. Debiut uważam za udany :-) Bardzk dziękuję za pyszny przepis!
dominika
dominika
22.02.2014 14:15 odpowiedz
Jako, że mój piekarnik jest przedpotopowy i nie lubi współpracować, nie ma opcji grzania dolnego, mimo że bardzo efektywnie wszystko przypala. Jeśli podpiekę najpierw samo ciasto przez 10 minut, a potem wyleję wszystko i będę piekła dalej, chyba powinno się udać? :>
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2013 09:11 odpowiedz
Moim zdaniem najlepsza jest w dniu przygotowania, ale i na drugi dzień jest bardzo dobra.
agnieha
agnieha
03.12.2013 09:08 odpowiedz
czy tartę można przygotować dzień przed podaniem? czy straci?
Kasia stały gość
Kasia stały gość
28.03.2013 20:34 odpowiedz
no własnie chyba nie mam wyjścia, pora zaznajomić się z sąsiadami w nowym miejscu ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2013 20:18 odpowiedz
Kasiu a może sąsiadka ma pożyczyć? :)
Nie da się bez jajka. Przykro mi :)
Kasia stały gość
Kasia stały gość
28.03.2013 20:03 odpowiedz
Czy bez jajka ma prawo udać się to kruche ciasto?
własnie zamierzałam znów wykorzystać ten przepis na kruche ciasto a ja nie mam jajka :(
JustinDorothy
16.03.2013 17:13 odpowiedz
Chcę kawałek!! :P Pięknie wygląda :)
codojedzenia
16.03.2013 16:58 odpowiedz
Pyszne wyglada
Pieczone truskawki
15.03.2013 21:46 odpowiedz
piękne zdjęcia!
Magda
09.01.2013 16:18 odpowiedz
Piękna... Zapewne równie pyszna... Piękna prezentacja:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2013 11:35 odpowiedz
Brzmi ciekawie :) Następnym razem chętnie spróbuję :)
dzusti
dzusti
08.01.2013 06:05 odpowiedz
Kasiu a próbowałaś kiedyś odmienić smak i jeść tartę lub szarlotkę z...kwaśną śmietaną?Tak podano mi we Francji i od tego bita śmietana mnie przy cieście z jabłkami nie rusza;-)
Spróbuj ;-)
Zuza
05.01.2013 23:20 odpowiedz
trochę ciepłej jesieni zimą :)
Tygrysica
05.01.2013 20:42 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie!
darkangelika
04.01.2013 21:45 odpowiedz
Świetnie wygląda ta tarta i ujęcia bardzo ciekawe;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2013 21:01 odpowiedz
Miło mi, ze tarta (i zdjęcia) się Wam spodobały :)
Gość
Gość
04.01.2013 17:47 odpowiedz
Jak tylko rano zobaczylam przepis, pobiegłam po jabłka. Po tarcie nie ma juz śladu. Cała została zjedzona jeszcze ciepła. Dzięki za kolejny rewelacyjny przepis.
1aleksandra1981
04.01.2013 17:34 odpowiedz
Ciasto o takim wyglądzie nic tylko zjeść :)
Wojciech
04.01.2013 15:03 odpowiedz
jedno słowo - wspaniała, pozdro i do roboty z html-em :)
Alicja
Alicja
04.01.2013 14:31 odpowiedz
Kasiu Twoje wypieki nie tylko cieszą podniebienie, ale i oko. To prawdziwe dziela sztuki kulinarnej.
jolantaszyndlarewicz
04.01.2013 14:28 odpowiedz
Uwielbiam ciasta z jabłkami, są wspomnieniem naprawdę wspaniałego dzieciństwa:) ..... cudowne zdjecie Kasiu .... cudowne:) buziaczki
paula
04.01.2013 14:03 odpowiedz
oh la la :) ślicznotka pychotka :)
BernadettaP
04.01.2013 13:14 odpowiedz
Wow, wow, wow ! Piękna Ci wyszła ta tarta i nie wątpię, że była równie pyszna :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2013 12:08 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)
dogsonx
04.01.2013 12:05 odpowiedz
Cudna!1 I te zdjęcia!! Boskie! Nic tylko schrupać !! :)
lucynella
04.01.2013 11:38 odpowiedz
wspaniała, mniam ... :)
Milka
Milka
04.01.2013 10:15 odpowiedz
Kasiu tarta wygląda wspaniale, ale zdjęcia... Zakochałam się.
vanilia81
04.01.2013 09:16 odpowiedz
Zgadzam się z Tobą Kasiu w 100%. Są rzeczy, których nie należy ulepszać, kombinować przy nich, bo najprostrza ich wersja jest tą najlepszą...Pozdrawiam
blenda2007
04.01.2013 08:08 odpowiedz
\DECYDOWANIE WYGLADA APRZESMACZNIE:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2013 08:03 odpowiedz
Forma o średnicy 26 cm.
Gość
Gość
04.01.2013 07:07 odpowiedz
Jaka średnica formy na tartę?
Inspirowane Smakiem
04.01.2013 06:16 odpowiedz
Wygląda smakowicie!
karmel-itka
04.01.2013 06:13 odpowiedz
piękne zdjęcia.
ach!
Droczilka
04.01.2013 00:24 odpowiedz
Wygląda bajecznie. Absolutnie!