5

Szarlotkowe tiramisu




Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Latem uwielbiam je w wersji z malinami (klik) i jagodami (klik). Tym razem jednak przygotowałam je w wersji szarlotkowej, z jabłkami i cynamonem. 

Tiramisu to deser, który uda się każdemu bez względu na wcześniejsze doświadczenia w kuchni, a jeśli w Waszej spiżarni znajdzie się słoik uprażonych latem jabłek, to dodatkowo jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans. 

W wersji 18+, do kawy możecie też dodać 2 łyżki likieru Amaretto lub 3-4 łyżki likieru Baileys. Odrobina alkoholu zawsze pasuje do tiramisu :)



Składniki na 4 porcje:

* 6 dużych jabłek

* 24 biszkopty

* 400 g mascarpone

* 5 żółtek

* 2 łyżek cukru (5 + 2)

* 1 płaska łyżeczka cynamonu

* 1 szklanka słodkiej, mocnej kawy

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dusimy je w garnku z grubym dnem do chwili, aż sok odparuje i jabłka zgęstnieją. Mniej więcej w połowie duszenia dodajemy cynamon, a już na sam koniec (ostatnie 5-10 minut duszenia) cukier. Może się okazać, że Wasze jabłka będą słodkie i nie będzie trzeba w ogóle dodawać cukru. Ja dodałam 2 łyżki. Gotowe jabłka odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej przygotować je dzień wcześniej).

Żółtka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę przez około 8 minut a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy do chwili powstania gładkiego kremu.

Na spodzie pucharka układamy 3 zanurzone w kawie biszkopty, a następnie warstwę masy serowej, jabłek, ponownie 3 biszkopty i cienką warstwę masy serowej. 

Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

Smacznego :)



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 6 marca 2014
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
majanaboxing
08.03.2014 19:45 odpowiedz
wow, boskie! :)
Oczarowana
Oczarowana
07.03.2014 23:44 odpowiedz
Kasiu, pomóż!

Wyjeżdżam niebawem na praktyki na cały miesiąc. Będę mieszkała w pokoju z dostępem do czajnika, i to wszystko! Żadnej lodówki, żadnej kuchenki... Wykupię sobie obiady w pobliskim barze mlecznym, ale nie mam pojęcia co z resztą posiłków! Gdyby było chłodno mogłabym trzymać rzeczy za oknem, ale to odpada. Czy masz jakiś pomysł? Żywienie się codziennie suchą bułką bardzo szybko mi zbrzydnie.
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 20:16 odpowiedz
Tiramisu jak do tej pory zrobiłam w wersji klasycznej i piernikowej ... ale i z owocami wypróbuję:). Szarlotkowe bardzo mi się podoba, bo ja kocham jabłka:)
chocofields
06.03.2014 18:53 odpowiedz
Mascarpone to jedna z moich odwiecznych słabości... Ten deser wygląda pysznie! Zapraszam do mnie na tort z kremem z mascarpone http://chocofields.blogspot.com/" rel="nofollow">chocofields.blogspot.com/
Kuchnia u Krysi
06.03.2014 15:09 odpowiedz
Pyszny deser. Bardzo lubię tiramisu i właśnie takie Twoje szarlotkowe chętnie zjadłabym... podane w pucharku :)