18

Sushi - przepis



Od kiedy spróbowałam sushi po raz pierwszy wiedziałam, że będzie to jedna z moich największych kulinarnych miłości. 
Powiedzieć, że uwielbiam, to stanowczo za mało. Ja po prostu mogłabym jeść je codziennie. Podobnie jak mój mąż, którego udało mi się dość szybko miłością tą zarazić. 
I Was, jeśli jeszcze nie podzielacie naszych uczuć, postaram się namówić do przygotowania swojego pierwszego sushi. 

Pewnie wielu z Was myśli, że przygotowanie sushi w domu jest skomplikowane i na pewno nie uzyskacie takich efektów jak w restauracji. 
Po części macie rację. Bo efekty mogą być o wiele lepsze :)

Poniżej postaram się jak najdokładniej opisać Wam proces przygotowania ryżu (który odgrywa tu kluczową rolę), oraz pokazać krok po kroku etapy powstawania rolek. 

Oczywiście w kwestii składników panuje dość szeroko pojęta dowolność i możecie dodać w zasadzie każdy składnik. Powiem Wam nawet, że kiedyś - przy okazji robienia naprawdę sporej porcji dla znajomych - gdy zabrakło mi już składników wykorzystałam twarożek chrzanowy, szczypiorek, jabłko i... śledzia w occie :) I choć pewnie niejeden Japończyk nazwałby to profanacją, to właśnie ta wersja zniknęła ze stołu jako pierwsza. 

Osobiście bardzo lubię też sushi z dodatkiem omletu, jednak wersja którą prezentuję Wam dziś to ta, na którą decydujemy się najczęściej. Czasem tylko zamieniamy łososia na wędzonego pstrąga lub, jeśli mamy taką możliwość, na surowego tuńczyka. 
 

Składniki:
  • 500 g ryżu do sushi
  • 5 płatów nori
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • pasta wasabi

Zalewa do ryżu:
  • 12 łyżek octu ryżowego
  • 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
  • 2,5 łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania ryżu:

1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę. 
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. 
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 15 minut. 
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki!) ryż odstawiamy na około 20 minut. 
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. 
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Zwijanie sushi:

1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską strną do maty. 
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi. 
4. Następnie nakładamy warstwę serka, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado. 
 

5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą). 
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem. Możecie też podać porcję dodatkowego wasabi, jeśli lubicie naprawdę ostre smaki :)

 
Chciałabym jeszcze zwrócić Waszą uwagę na nóż oraz deskę, która pojawiła się na zdjęciach. 

Kilka dni temu otrzymałam nóż Victorinox Santoku Swiss Modern. Nóż wyjątkowo lekki i poręczny, ale niewyobrażalnie ostry i wygodny w użyciu. 

Inspirowane japońską tradycją noże santoku świetnie sprawdzają się w kuchni. Możecie użyć ich do siekania warzyw, krojenia mięsa, ryb czy owoców. Ja używam noży santoku od wielu lat i nie ma dla mnie modelu bardziej praktycznego i wszechstronnego. 

Ale nigdy wcześniej nie miałam noża takiej jakości, jak nóż marki Victorinox :) 
Nóż ten posiada rękojeść z drewna orzechowego i ryflowane, 17-to centymetrowe ostrze. Świetnie leży w dłoni (a to bardzo ważne przy takiej ostrości :)) i co więcej, prezentuje się naprawdę elegancko. 
Nóż ten posiada także dożywotnią gwarancję.

Idealnym uzupełnieniem noża jest deska Allrounder, która wykonana jest z kompozytu na bazie celulozy, dzięki czemu nie tępi noża. Można ją również myć w zmywarce, a także stosować jako podkładkę pod gorący garnek, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury. 
 


* Przy okazji tej marki muszę wspomnieć o jeszcze jednym, małym gadżecie, którego używam od co najmniej 6 lat. Jest to uniwersalna obieraczka do warzyw i owoców. Kiedy dostałam ją w prezencie nie byłam specjalnie zachwycona (można by pomyśleć, że są ciekawsze prezenty), ale już po pierwszym użyciu zastanawiałam się, jak mogłam bez niej żyć. Widzę, że aktualnie dostępna jest również w kolorze różowym, więc chyba skuszę się na drugi egzemplarz, pomimo, że pierwszy po tylu latach ma się naprawdę świetnie :)
 

Opublikowano: 1 października 2018
Tagi: ryż łosoś
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Daria
Daria
02.09.2021 16:10 odpowiedz
Wczoraj robiłam pierwszy raz. Mega ???? wszystko się udało, super przepis ????????
Magda
Magda
21.08.2021 10:08 odpowiedz
Robie sushi, a ryż gotuje z twojego przepisu, zawsze wychodzi tak samo super. Dzieki wielkie za ten wpis.
Anita
Anita
17.08.2021 13:19 odpowiedz
Rewelacyjne! Sushi takie wyszło, że niebo w gębie. Dziękuję za przepis!!! Polecam każdemu. Pycha ????????????
Piotr
Piotr
19.02.2021 20:32 odpowiedz
Ale wtopa. Pierwszy raz robiłem sushi 2 tygodnie temu wg Twojego przepisu. Wyszlo rewelacyjnie obłędnie pyszne. Dzisiaj postanowiłem znow zrobić, ale za skarby świata nie mogłem znaleźć Twojej strony. Ale co się będę szczypał. Przecież każdy przepis jest taki sam. Okazuje się że nie prawda. Twój przepis jest doskonaly a mnie z innej strony ryz wyszedl kwasny bo za dużo w nim bylo octu.
Kamil
Kamil
31.12.2020 13:26 odpowiedz
Pytanie czy te 9 łyżek cukru nie powoduje że ryż jest słodki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2021 11:23 odpowiedz
Jest lekko słodki i taki ma być
barbara
barbara
22.12.2020 16:46 odpowiedz
gut
A
A
17.12.2020 22:20 odpowiedz
Z świetnego przepisu na pewno kiedyś skorzystam, ale z tego ładnego noża nigdy. Miesiąc temu skaleczyłam się w palec podczas otwierania nowego noża. Rozcięłam go tak, że się nawet skrzywił i krwawił przez dwa dni. Na szczęście się ładnie zrósł i nerwu też nie uszkodziłam, choć jest jeszcze bardzo wrażliwy. Jednak od tej pory nie tykam niczego ostrego oprócz obieraczki do ziemniaków czy noży do smarowania pieczywa, co bardzo ograniczyło moje możliwości w kuchni. Na szczęście mam kogoś, kto mi pomaga podczas krojenia, ale noży japońskich i tym podobnych nie chciałabym mieć w domu.
Iwona
Iwona
13.12.2020 23:57 odpowiedz
Dziś pierwszy raz na kolację było własnoręcznie wykonane sushi wg przepisu powyżej i rewelacja!!! Ryż przepycha, 3 osoby aż 6 rolek poszło, amazing ????
Monika
Monika
27.10.2020 14:36 odpowiedz
Bardzo dziękuję za ten fantastyczny przepis. Sushi wyszło jak z najlepszej restauracji. Mina męża jak zjadł pierwsze sztuki bezcenna.Od momentu jak zrobiliśmy pierwszy raz sushi z dziećmi to cała familiada to "sushiżercy" i tak oto nastała nasza piątkowa tradycja.Dobrego dnia
Kasia
Kasia
07.09.2020 09:12 odpowiedz
Dziękuję za ten przepis, Jest rewelacyjny!
FRaNeK
FRaNeK
11.07.2020 16:44 odpowiedz
Super przepis już drugi raz rrobiź z tego przepisu .
Monika
Monika
29.12.2019 23:09 odpowiedz
Wersja z omletem nie nazywa się już sushi tylko kimbap i jest to danie koreańskie
Rollo master
Rollo master
21.12.2019 10:10 odpowiedz
Pierwszy raz robiłem sushi, ryż zrobiłem wg opisu na opakowaniu składniki wzięłem z tego przepisu. Kilka filmów na yt i sushi zrolowane bez większych problemów. Smak petarda w żadnej restauracji nie jadłem tak dobrego sushi. Dziękuję za przepis.
Ania
Ania
09.12.2019 20:18 odpowiedz
Sushi idealne. Najlepszy przepis. Polecam.
Gorgious
Gorgious
20.11.2019 13:47 odpowiedz
Zrobiłem ryż do sushi dokładnie wg. przepisu i wyszedł znakomicie. Cała reszta to już dodatki wg. uznania. Ryż jest najważniejszy!
dziękuję za ten przepis
Daga
Daga
20.11.2019 13:17 odpowiedz
Super wytłumaczony prosty przepis :-) Ile mniej więcej porcji z niego wychodzi? Co można użyć zamiast serka, żeby było bez nabiału?
Anna79
Anna79
16.04.2019 00:02 odpowiedz
Dziękuję bardzo. Przepis ciekawy, łatwo wytłumaczone krok po kroku. Za niedługo zabieram się za sushi.