
Dziś mam dla Was propozycję bardzo smacznej surówki z młodą kalarepą, która sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i dodatek do dań z grilla.
Pomarańcza oraz jabłko dodają jej świeżości oraz lekkości, rzodkiewka zaś odrobinę pikanterii.
Składniki:
* 1 kalarepa
* 1 pomarańcza
* 1 jabłko
* 1 pęczek rzodkiewki
* 1 marchewka
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
* 1 łyżka majonezu* (w wersji light gęstego jogurtu)
* 1 pełna łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
Kalarepę, rzodkiewki, jabłko oraz marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do nich obraną z białych błonek i pokrojoną w mniejsze kawałki pomarańczę. Całość oprószamy cukrem, dodajemy śmietanę i majonez. Po wymieszaniu wszystkich składników całość doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Przed podaniem surówkę wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby smaki się połączyły.
Smacznego :)
* Jeśli zdecydujecie się dodać do surówki majonez, to sugeruję wybrać taki, który ma smak bardziej słodki niż pikantny (np. Winiary lub Hellmann's)
Opublikowano: 8 lipca 2016
Kategoria:
Sałatki