
Sezon grzybowy w pełni, chciałam więc Wam pokazać w jakiej postaci my zwykle je jadamy.
Sos z mieszanych grzybów leśnych na słodkiej śmietance idealnie pasuje do makaronu, ale możecie też podać go do grillowanych filetów drobiowych lub pieczeni wieprzowej.
Jeśli zdecydujecie się podać go z samym makaronem, zapewnicie sobie szybki i przede wszystkim pyszny obiad. U nas z pewnością tej jesieni to danie pojawi się jeszcze nie jeden raz.
Polecam
Składniki na 4-5 porcji:
* 500 g podgrzybków
* 250 g prawdziwków
* 250 g maślaków
* 1 duża cebula (lub 2 średnie)
* 2 łyżki masła
* 1 gałązka świeżego tymianku
* 200 ml słodkiej śmietanki 30%
* 100 ml kwaśnej śmietany 12%
* sól i pieprz do smaku
* 500 makaronu typu fettuccine lub tagliatelle
Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy pół łyżeczki soli, 2 spore szczypty pieprzu, listki tymianku i 250 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut dość często mieszając. W tym czasie gotujemy też makaron według zaleceń na opakowaniu.
Do sosu dodajemy obie śmietany, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Gorący makaron łączymy z sosem i odstawiamy na około 5 minut, po czym podajemy.
Smacznego :)
Opublikowano: 7 października 2013
www.zdrowozyj.blox.pl