Śniadaniowa tortilla
Weekendowe śniadanie

Śniadaniowa tortilla to jeden z moich ulubionych przepisów na śniadanie.
Tym razem ze smażonymi warzywami, guacamole i jajkami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pszenne tortille
- 6 jajek
- 2 spore łyżki tartego sera
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pieczarki
- 2 łyżki masła
- sałata
- szczypiorek
- 2 spore łyżki guacamole*
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na łyżce masła. Kiedy zmiękne, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz pokrojone w paseczki papryki. Smażymy do miękkości, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej łyżce masła smażymy jajka (Sugeruję wybić wszystkie w tym samym czasie - na patelnię o średnicy około 22 cm - dzięlki temu później tylko przetniemy je na pół i z łatwością zmieścimy w tortilli.)
Na dużej patelni podpiekamy tortillę, by stała się miękka. Gorącą posypujemy serem (możecie dodać go już na patelni, kiedy będziecie podgrzewać placek z drugiej strony), smarujemy guacamole, dodajemy sałatę, podsmażone warzywa i jajko. Całość obficie posypujemy szczypiorkiem. Składamy na pół (składniki najlepiej układać na połowie tortilli) i od razu podajemy.
SUGESTIE:
- Jeśli nie lubicie guacamole, możecie zamienić je na hummus. Możecie też dodać hummus i awokado :) Polecam zwłaszcza wersję paprykową. Sprawdzi się tu idealnie.
- Jeśli wolicie większą ilość świeżych warzyw, dodajcie cienko pokrojonego ogórka i cienkie plastry pomidora.
- Jeśli bezmięsna propozycja do Was nie przemawia, dodajcie podsmażony na suchej patelni wędzony boczek.
Smacznego!
Opublikowano: 21 września 2019
Tagi:
jajka
Kategoria:
Śniadania