24

Serowo jabłkowa tarta z sosem cynamonowym


Jest w roku taki czas, kiedy na przydrożnych krzewach wiszą sznury kryształowych korali a ciepłe, jesienne słońce barwi je wszystkimi kolorami tęczy. Poplątane nicie tworzą mosty między gałęziami. A może to Pan Pająk buduje alejki dla Pani Pajęczycy - wybranki serca z sąsiedniego drzewa?

W amarantowym płaszczu przechadzam się pobliskim parkiem. Kto powiedział, że jesienne ubrania są smutne i ponure? Nie spieszę się. Wdycham zapach suchych liści, mrużę oczy do słońca i nie omijam kałuż. Moje kwieciste kalosze lubią wodę. Przechodząc między drzewami szukam kasztanów i chowam je w kieszeniach niczym najcenniejsze skarby. Obok mnie zbiera kasztany miły staruszek. Ten dziecinny odruch chyba jednak nie mija z wiekiem. 

Ludzie dookoła mnie narzekają na coraz krótsze dni a ja wciąż mówię im, że nie pamiętam drugiej tak pięknej jesieni. A jesień odkąd pamiętam ma dla mnie smak jabłek i pachnie cynamonem.

O poranku patrzę jak opada mgła i na błękitnym niebie znów pojawia się słońce. Cynamonowym karmelem polewam kolejny kawałek jabłkowo serowej tarty i jest mi dobrze.

Jesieni, trwaj.

Ciasto:

* 250 g mąki

* 120 g masła

* 80 g cukru pudru

* 1 duże jajko

Krem:

* 1/2 szklanki brązowego cukru

* 150 ml kremówki (36%)

* 1 pełna łyżka masła

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 200 g zmielonego, białego sera (np. z wiaderka)

* 2 jajka

* 1 żółtko

Dodatkowo:

* 5-7 małych jabłek

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Masło wcieramy w mąkę tak długo aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w kulę po czym wałkujemy je i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Spód podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach i odstawiamy do wystygnięcia. 

W garnku z grubym dnem doprowadzamy do wrzenia masło, śmietankę, cukier i cynamon. Gotujemy do czasu aż karmel zgęstnieje i ściemnieje. Trwa to kilka minut, ale karmel trzeba cały czas mieszac trzepaczką aby się nie przypalił. 

Połowę przestudzonego karmelu miksujemy z serem i jajkami.

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy je na cieście i zalewamy masą karmelowo serową. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.

Pozostałym karmelem polewamy jeszcze ciepłą tartę.

Smacznego :)

Przepis własny 



 
 

“Use what you have, use what the world gives you. Use the first day of fall: bright flame before winter's deadness; harvest; orange, gold, amber; cool nights and the smell of fire. Our tree-lined streets are set ablaze, our kitchens filled with the smells of nostalgia: apples bubbling into sauce, roasting squash, cinnamon, nutmeg, cider, warmth itself. The leaves as they spark into wild color just before they die are the world's oldest performance art, and everything we see is celebrating one last violently hued hurrah before the black and white silence of winter.” 

Shauna Nieguist
 

Shortcrust pastry:

* 250 g flour

* 120 g butter

* 80 g sugar

* 1 large egg

Filling:

* 1/2 cup brown sugar

* 150 ml heavy cream

* 1 tablespoonn butter

* 1/2 teaspoon cinnamon

* 200 g cream cheese

* 2 eggs

* 1 egg yolk

Extra:

* 5-7 small apples

Heat oven to 180C.

Mix flour, suggar and butter until it looks like crust and add the egg. Knead the dough. Lay the rolled out dough into the form (26 cm) and bake for 15 minutes and then let it cool. 

Add heavy cream, butter, sugar and cinnamon to the heavy-bottomed pot and boil stirring until thick and brown (few minutes).

Half of prepared caramel mix with cheese and eggs. 

Peel apples and cut into eights. Place them on the crust and pour cheese filling. Bake for about 30-35 minutes.

On still warm tart pour the rest of caramel sauce. 

Opublikowano: 6 października 2012
Tagi: jabłka
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
yardis
yardis
08.10.2012 09:55 odpowiedz
tak pysznie wygląda, że dzisiaj ją upiekę :)
lutka40
07.10.2012 19:08 odpowiedz
Piękny wstęp .Przez chwilkę czytając nawet trochę polubiłam jesień .
Tarta z takim sosem musi rewelacyjnie smakowac
Zdjęcie cudne
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2012 14:33 odpowiedz
Polecam :)
greenbaba
07.10.2012 14:20 odpowiedz
Ja już chyba piątą szarlotkę wczoraj upiekłam, a jesień dopiero się zaczyna. Szukałam przepisu na połączenie szarlotki z sernikiem i ta tarta będzie pewnie idealna.
agattekh
07.10.2012 09:49 odpowiedz
Ale ona apetycznie wygląda, aż ślinka leci od patrzenia :-) Ja właśnie włożyłam trochę przecieru jabłkowego do słoików, zrobię taka tartę zimą :-) wtedy dopiero będzie to smakowało :-) już czuję ten zapach cynamonu w kuchni :-)
kocie-smaki
07.10.2012 08:30 odpowiedz
cudownie czytać o jesieni, którą też uwielbiam. pięknie jest dostrzegać w niej wspaniałe barwy, cieszyć się z promyków słońca, z kałuż pełnych deszczu i uśmiechu. a jeszcze lepiej, jeśli wokół roznosi się zapach jabłek i cynamonu. dla mnie - nie trzeba nic więcej. dziękuję Ci za to :)
madle-ne17
07.10.2012 07:06 odpowiedz
Fantastyczne ciasto:)
Zuza
06.10.2012 22:07 odpowiedz
nieziemska! :)
schokoladeinspirationen
06.10.2012 20:10 odpowiedz
Uwielbiam jesień..
Kolor liści.. zapach jesiennych ciast.. piekących się piekarniku..
Kto powiedział ,że jesień musi być ponura?
Jesień to różnego rodzaju kolory... :))
kamciss
06.10.2012 19:56 odpowiedz
Urzekł mnie sos cynamonowy <3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2012 14:25 odpowiedz
Dziekuje :)
kuchnia_breni
06.10.2012 14:12 odpowiedz
Jak zawsze, Twoje danie wyglądają baardzo apetycznie ;)
Emma
Emma
06.10.2012 13:04 odpowiedz
Musi być fenomenalnie pyszna, koniecznie do zrobienia. I pssst... wołacz - jesieni, trwaj! Pozdrawiam, Emma
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2012 12:48 odpowiedz
Kasiu przykro mi :(
Wracaj szybko do zdrowia.
kasia
06.10.2012 12:25 odpowiedz
Kasiu, alez ci zazdroszcze tego spaceru i tej slodkiej tarty....musi byc pyszna...ja leze na kanapie bez specjalnej mozliwosci poruszania sie i chwilowo moge zapomniec o takich slodkich przyjemnosciach, moj kregoslup sie zbuntowal i kaze mi lezec..... a ja bym zjadla z checia takie ciasto bo uwielbiam i jablka i karmel..... mniam, pozdrawiam ;), p.s. taka sloneczna jesien to i ja kocham......
Justin Dorothy
06.10.2012 10:41 odpowiedz
oo ludzie! Jakie cudeńko :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2012 10:35 odpowiedz
Jolu bardzo cenna rada :)
Old White Table
06.10.2012 10:25 odpowiedz
pięknie się prezentuje:)
Madzialena
06.10.2012 09:54 odpowiedz
Jej, to musi być przepyszne :) Nie dość, że ulubione, pyszne jesienne jabłuszka pod pierzynką z sera i sos karmelowy, obłęd :)
ugotujmy
06.10.2012 09:50 odpowiedz
jakie piękne jesienne słowa
no i ten cynamon!
jolantaszyndlarewicz
06.10.2012 07:53 odpowiedz
Fantastyczna tarta Kasiu:) My też z synkiem zbieramy kasztany .... bardzo to lubię:) .... a moja Babcia zbierałą je zawsze na "nalewkę kasztanową", którą smarowała schorowane reumatyzmem kolana .... pomagało:) pozdrawiam
Capacitier
06.10.2012 07:02 odpowiedz
Mniam, chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby takiego połączenia!
Droczilka
06.10.2012 06:55 odpowiedz
Tarta ekstremalnie jesienna w charakterze. Idealna na teraz. :-)
Droczilka
06.10.2012 06:27 odpowiedz
Autorskie przepisy cenię najbardziej. Tarta pyszności! :-)