
Jeśli listy Waszych świątecznych wypieków nie są jeszcze zamknięte, być może dacie się namówić na seromakowiec z wiśniami. To szybka alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdżowego oraz klasycznego sernika, wzbogacona wiśniami oraz czekoladową polewą. Całość znajduje się na delikatnym kruchym cieście, które nie wymaga wcześniejszego podpiekania, więc samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 15 minut.
Ja do masy serowej użyłam serka mascarpone, ale możecie też użyć tradycyjnego twarogu sernikowego.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto kruche:
* 140 g mąki
* 80 g miękkiego masła
* 65 g cukru pudru
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka śmietany 18%
* 1 małe jajko
Masa makowa:
* 650 g gotowej masy makowej
* 3 jajka
* 3 łyżki mąki pszennej
Masa serowa:
* 650 g mascarpone
* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 5-6 łyżek śmietanki kremówki
Dodatkowo:
* 300-350 g mrożonych wiśni
Wiśnie rozmrażamy na ręczniku papierowym, by wchłonął sok. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki kilka godzin wcześniej.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, którym wykładamy podsypany mąką spód tortownicy.(Ciasto powinno by miękkie i plastyczne, ale jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk, należy dodać odrobinę mąki. Konsystencja ciasta zależy od wielkości jajka.)
Masę makową łączymy z mąką i jajkami i mieszamy do chwili połączenia się składników. (Ja użyłam do tego trzepaczki.)
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy do chwili połączenia się, ale nie dłużej niż minutę.
Na przygotowany wcześniej spód z ciasta wykładamy masę makową, na maku układamy wiśnie i delikatnie przykrywamy je masą serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia połamaną czekoladę i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się gładkiej polewy którą następnie zdobimy wierzch ciasta.
Smacznego :)
Opublikowano: 16 grudnia 2013
Pozdrawiam :)
A czy forma 24 cm na 24 cm nadałaby się do tego przepisu? I jeżeli tak czy lista składników się zmieni i o z czasem pieczenia? Muszę podzielić sernik na dwa domy, dlatego wolę prostokątne i kwadratowe blachy :). Czy lepiej pozostać przy tortownicy? Pozdrawiam serdecznie :)
Czekam na opinię o cieście :)
A blaszka 20x30 może być odrobinę za duża. Proponuję zwiększyć ilość składników o 20 %.