37

Sernik z musem truskawkowym




Ten wiosenny sernik pojawił się u nas w minione Święta. Wszystkim bardzo smakował, głównie za sprawą lekkiego, intensywnie truskawkowego musu który też nadaje całkości fajnej lekkości. 

Dla stęsknionych ciepła, słońca i kobiałek wypełnionych pachnącymi owocami jest wręcz idealny :)

Spód:

* 180 g ciastek maślanych

* 1 kopiata łyżeczka cukru pudru

* 80 g masła (stopionego)

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego 

* 1,5 szklanki cukru

* 5 jajek

* 1 budyń waniliowy

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:

* 500 g mrożonych truskawek

* 500 ml śmietany kremówki (36%)

* 8 łyżek cukru pudru

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 pełna łyżka żelatyny

* ok. 70 ml wrzątku

Ciasteczka mielimy lub rozkruszamy tłuczkiem na mąkę. Dodajemy do nich cukier puder i stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masę wykładamy do tortownicy (24 cm) dociskając do dna (ja używam do dociskania szklanki z płaskim dnem aby okruszki nie kleiły się do dłoni, ale sprawdza się też łyżka). Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłuzej niz minutę). Masę przelewamy na schłodzony spód z ciasteczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy go na kilka godzin do lodówki (w tym czasie opadnie jeśli wyrósł podczas pieczenia - nie martwcie się, masa się na pewno zmieści :) ). 

Kiedy sernik jest już dobrze schłodzony przygotowujemy mus truskawkowy.

Źelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie mieszając przez kilka minut - do chwili, aż znikną wszystkie grudki. 

Rozmrożone truskawki łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Miksujemy na gładki mus. Dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do niej mus i miksujemy tylko do chwili aż składniki się połączą. Mus wykładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa truskawkowa zastygła. Po tym czasie możemy sernik obkroic i zdjąć obręcz.

Smacznego :)


 

Opublikowano: 8 kwietnia 2013
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2016 09:43 odpowiedz
Nie, wszystko przygotowujemy dokładnie tak samo.
Jola
Jola
26.05.2016 09:21 odpowiedz
Chciałabym zrobić teraz ten sernik. Bez problemu można już kupić świeże truskawki. Czy przygotowywanie masy truskawkowej do sernika z owoców świeżych będzie się różnić od tych mrożonych? Z góry dziękuję za odpowiedź
ewka870
ewka870
29.04.2014 21:30 odpowiedz
Bardzo smaczny, delikatny i prosty w przygotowaniu. Polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 19:04 odpowiedz
Tak, jest bez mascarpone.
Marzena
Marzena
17.04.2014 16:42 odpowiedz
W podanym źródle przepisu jest też w masie serowej mascarpone. Czy pominęłaś go celowo i Twój przepis jest bez tego sera?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 08:28 odpowiedz
Myślę, że z 2 porcji może być za dużo. Proponuję z 1,5.
PatrycjaK
PatrycjaK
14.04.2014 19:39 odpowiedz
Chciałabym zapytać z ilu porcji mam zrobić na blaszkę 25x40? Z 1,5 porcji czy z dwóch...?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2013 11:52 odpowiedz
A przepraszam, nie widać że pod zdjęciem jest podane źródło?
gość
gość
20.08.2013 11:16 odpowiedz
A czy to nie jest przypadkiem sernik z kwestii smaku? Nie widzę info o autorze....
Tylko czy moderator umieści taki post...? wątpię.
Pozdrawiam i dziękuję za inne inspiracje :-)
beatawg
beatawg
05.08.2013 14:06 odpowiedz
aha, mi się nigdy nie udało znaleźć w żadnym ze sklepów sera Piątnicy, poszukam tego z HEJ:) Dzięki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2013 11:39 odpowiedz
Nie, nie - powinien wytrzymać i się nie rozpłynąć :) On nie jest "mazisty".

Ja nigdy nie używam sera mielonego w domu tylko ser z wiaderka. Ale wybieram te gęste, np. Twaróg sernikowy HEJ albo PIĄTNICĘ (czerwone wiaderko).

beatawg
beatawg
05.08.2013 11:14 odpowiedz
chodzi mi o to czy nie jest tyle kremowy zeby w kawalkach na paterze się rozciapiał;( Jakiego sera używasz do serników? Czy jest kupię twarożek babuni, nie wiem czy znasz, to będę musiała go po 3krotnym zmienleniu jeszcze jakoś obrobić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2013 10:36 odpowiedz
Oczywiście, bez najmniejszych problemów da się ten sernik przygotować w prostokątnej blaszce. Jak chodzi o "trzymanie się", to podejrzewam że chodzi Ci o temperaturę?

Generalnie jak nie będzie stał kilka godzin w słońcu, to masa truskawkowa powinna spokojnie wytrzymać :)
beatawg
beatawg
05.08.2013 10:33 odpowiedz
Kasiu, chciałabym upiec ten sernik na uroczystość rodzinną, ale żeby dobrze się kroił na zgrabne porcje planuję użyć formy 20x20cm, czy będzie się on dobrze 'trzymał' na paterze? Wiele serników, jesli nie wszytskie, są pieczone w tortownicach ale niestety nie za bardzo dobrze się z nich kroi porcje na stół;(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.06.2013 21:19 odpowiedz
Tak jak w przepisie - wszystkie składniki miksujemy jednocześnie. Gdyby piana była dodawana osobno, to taka instrukcja znalazła by się w przepisie.
Dodawanie piany do masy serowej sprawia, że sernik po upieczeniu opada i robi się wklęsły na środku, dlatego zawsze dodaję całe jajka.
magda
magda
06.06.2013 20:50 odpowiedz
do masy serowej: pianę osobno ubijamy czy dodajemy cale jajka?
Agata
Agata
11.05.2013 16:38 odpowiedz
Dzięki za radę.Dziś go robiłam i wyszedł wspaniale.Domownicy są zachwyceni smakiem delkatnego musu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2013 10:35 odpowiedz
Jeśli się obawiasz, że mus nie stężeje, dodaj jeszcze pół łyżeczki żelatyny. Ja dałam tyle ile sugeruję w przepisie i moim zdaniem, mus mia,l idealną konsystencję.
Agata
Agata
11.05.2013 09:19 odpowiedz
Czy nie za malo podalas zelatyny do musu? Boje sie ze nie stezeje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.05.2013 11:46 odpowiedz
Mnie też bardzo smakował, właśnie ze względu na tą masę :)
Dziękuję za komentarz :)
hhtp
06.05.2013 08:38 odpowiedz
Jeden z lepszych serników, jakie jadłam - bardzo delikatny, zapewne przez pieczenie w niższej temperaturze. A warstwa truskawkowa nieziemsko pyszna i delikatna, chociaż dałam troszkę więcej żelatyny, bo bałam się, że nie zastygnie.
asialc1
12.04.2013 13:24 odpowiedz
Poproszę kawałeczek tego cuda :-)
Annak81
Annak81
12.04.2013 12:49 odpowiedz
Sernik zrobiony. W smaku bardzo dobry, polecam wszystkim, którzy się zastanawiają czy wypróbować przepis. Pyszniutki !!!
ugotujmyto.pl
09.04.2013 21:01 odpowiedz
To przecież dzieło sztuki :)!
gin86
09.04.2013 17:29 odpowiedz
Wygląda na wyjątkowo delikatny i leciutki, no i ma uroczy kolor :)
jolantaszyndlarewicz
09.04.2013 12:21 odpowiedz
Nie mam już niestety mrożonych truskawek,a le podejrzewam, ze z każdymi owocami smakowałby równie cudownie:)
Kats
09.04.2013 00:15 odpowiedz
Piękny.
trawinska88
08.04.2013 21:53 odpowiedz
Wyglada obłędnie!!!!!
vanilia81
08.04.2013 20:42 odpowiedz
Piękny, mam słabość do różu (ale walcze z tym ;) i storczyka do sesji poswieciłas :)
Strefa Smaku
08.04.2013 20:23 odpowiedz
Kolejny sernik do dodania do mojej biblioteczki ;p Tylko kiedy ja znajdę czas na przygotowanie ich wszystkich :)

Pozdrawiam.
Sysia
08.04.2013 13:49 odpowiedz
Wygląda perfekcyjnie :)
matylda
08.04.2013 12:41 odpowiedz
o, jak pięknie wygląda. :)
Antenka
08.04.2013 09:56 odpowiedz
lekki jak chmurka:) bajka!
blenda2007
08.04.2013 09:33 odpowiedz
śliczny:)
kabamaiga
08.04.2013 08:57 odpowiedz
Oj tak, dla spragnionych wiosny jak najbardziej.
siankoo
08.04.2013 08:51 odpowiedz
też robiłam na święta, tylko z musem maliownym, wyszedł pyszny :) pozdrawiam :)
Inspirowane Smakiem
08.04.2013 07:34 odpowiedz
Słońce już jest, więc nic nie jest mi straszne! A sernik wygląda pycha:)