
Pani i Panowie - chyba mamy nowego faworyta w kategorii "Serniki".
Absolutnie genialne połączenie kremowego, różanego sernika z delikatną, malinowo różaną pianką.
Całość oprószona suszonymi płatkami róż i podana ze świeżymi malinami.
Kwiatowa dekoracja równie mile widziana ;)
Absolutnie genialne połączenie kremowego, różanego sernika z delikatną, malinowo różaną pianką.
Całość oprószona suszonymi płatkami róż i podana ze świeżymi malinami.
Kwiatowa dekoracja równie mile widziana ;)
Składniki na tortownicę 24 cm
Spód:
- 300 g ciasteczek zbożowych
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg gęstego twarogu sernikowego
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 6 jajek L
- 1 pełna szklanka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 150 g płatków różanych w cukrze (tarte, zawartość min. 30% róży)
- 3 łyżki wody różanej
- 1 duży budyń śmietankowy (64g)
Pianka różano malinowa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 300 g mrożonych malin
- 3 łyżki wody różanej
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
Do dekoracji:
- suszone płatki róż
- maliny
Ciasteczka kruszymy na mąkę, dodajemy cukier puder i stopione masło.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przesypujemy do niej masę ciasteczkową i dociskamy ją do dna. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra + dół). Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z wrzątkiem (ok. 300 ml).
Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia (nie dłużej niż 30 sekund).
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 90-100 minut (środek sernika powinien sprawiać wrażenie półpłynnego, ale po dotknięciu go, masa serowa nie powinna zostawać na palcu).
Po upieczeniu zostawiamy go w uchylonym piekarniku na około godzinę, a następnie wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i umieszczamy w wyłożonym folią cukierniczą rancie o wysokości ok. 14-16 cm.
Przygotowujemy piankę.
Rozmrożone maliny blendujemy i przecieramy przez gęste sito by pozbyć się pestek.
Następnie do musu malinowego dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz wodę różaną.
Mascarpone ubijamy krótko z cukrem pudrem (ok. 10 sekund), a następnie wlewamy śmietankę.
Miksujemy do zgęstnienia, a następnie dodajemy mus malinowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia i od razy przelewamy mus na sernik.
Wyrównujemy wierzch i posypujemy go suszonymi płatkami róż.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Podajemy udekorowany malinami i świeżymi kwiatami róż.
Smacznego!
Opublikowano: 6 kwietnia 2021
Kategoria:
Pieczone