392

Sernik Cocco - Toffino


Dla wszystkich, zarówno tych, którzy brali udział w poprzednim konkursie jak i tych, którzy nie mieli jeszcze okazji przyłączyć się do zabawy - prezentuje drugie ciasto (a w zasadzie sernik), który czeka na nadanie mu nazwy. Ponownie każdy może dodać dowolną ilość propozycji, ale każda z nich musi być w oddzielnym komentarzu. Bardzo też proszę, by podawać razem z tytułem swój adres mailowy. Rónież tym razem do wygrania jest zestaw bakalii o wartości 100 zł, ufundowany przez firmę Bakalland

A teraz już, zapraszam na kawałek sernika. Jeśli tylko lubicie i serniki, i kokosowe wypieki, ten sernik z pewnością powinien znaleźć się na Waszym stole. 

 Spód:

* 150 g herbatników (zmielonych)

* 100 g wiórków kokosowych

* 1 łyżka cukru pudru

* 100 g stopionego masła

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego

* 5 dużych jajek

* 3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

* 1 szklanka cukru

* 250 g wiórków kokosowych

* 1 budyń kokosowy

Polewa:

* 1 puszka masy krówkowej kokosowej

* 50 g wiórków kokosowych

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i kokosem, a następnie dodajemy stopione, jeszcze ciepłe masło. Mieszamy dokładnie, aby masło pokryło wszystkie składniki. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm i dociskamy do dna. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę wstawiamy do lodówki. 

W misce łączymy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy je na średnich obrotach nie dłużej niż minutę (w przeciwnym razie sernik popęka). Absolutnie nie ubijajcie osobno białek, ponieważ to właśnie piana z białek w serniku powoduje jego opadanie po upieczeniu. Jeśli po upieczeniu chcecie uzyskać sernik prosty jak "deska" to mieszajcie w tym samym czasie wszystkie składniki i nigdy nie przedłużajcie miksowania powyżej minuty.

Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni sernik pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. 

Po tym czasie piekarnik wyłączamy pomimo, iż będzie się Wam wydawać, że sernik nie jest jeszcze dopieczony. Przez pierwsze pół godziny sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

To jest kolejna tajemnica udanego, kremowego sernika. Nie można go "przepiec". Wyjmujemy go w chwili, gdy jego środek jest jeszcze półpłynny. Sernik dojdzie do idealnej konsystencji podczas nocy spędzonej w lodówce. 

Na drugi dzień przygotowujemy polewę. Masę z puszki rozbijamy mikserem. Jeśli jest bardzo twarda, możecie miskę z masa na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie znów zmiksować. 

Gładką masą krówkową wykładamy na sernik i posypujemy kokosem. Sernik jest już gotowy i nadaje się do konsumpcji, chociaż ja zalecam włożenie go jeszcze na godzinę do lodówki, by masa krówkowa odrobinę stężała. 

Smacznego :)

 



 



 



Przepis własny


Opublikowano: 18 listopada 2011
Tagi: kokos twaróg
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (392)
1  2  3  4  5 ... 8
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2013 22:59 odpowiedz
Bez :)
maja
maja
17.12.2013 22:30 odpowiedz
Użyłaś budyniu z cukrem czy bez? :)
Joanna
Joanna
02.10.2012 09:40 odpowiedz
Własnie zabieram sie za pieczenie tego serniczka jest bardzo apetyczny z resztą jak wszystkie tu widniejące serniczki;)
gosik2.0
25.04.2012 12:24 odpowiedz
Ależ fajny sernik! Jest tu wszystko co lubię - kokos, masa kajmakowa, twaróg.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2011 08:07 odpowiedz
Tak, wsypuje się proszek.
Jeśli nie znajdziesz budyniu kokosowego, może byc waniliowy lub śmietankowy. Nie wpłynie to znacznie na smak.
Pozdrawiam
Gość
Gość
17.12.2011 16:01 odpowiedz
Szykuję się do zrobienia tego sernika na święta, nie mogę dostać jednak budyniu kokosowego. Gdzie go szukać? Czy może być inny? I czy do masy serowej wsypać po prostu proszek " budyniowy" ? Pytam , bo jestem totalnym laikiem w tej kwestii.
paulikaa
paulikaa
15.12.2011 22:13 odpowiedz
Puchata rozkosz

paulinajb@op.pl

Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:38 odpowiedz
psychofizjologia smaku
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:36 odpowiedz
Ciasto przepych codziennosci
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:35 odpowiedz
Ciasto błądzące we mgle
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:34 odpowiedz
Sernik wejdz troszke głębiej
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:32 odpowiedz
Dodaj mi skrzydeł
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:31 odpowiedz
Ciasto kolor mgły
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:30 odpowiedz
Sernik biała symfonia zimy
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:29 odpowiedz
Sernik anielska perwersja
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:29 odpowiedz
Sernik rozpieść zmysły
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:28 odpowiedz
cIASTO ANIESLK-DIABELSKIE
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:03 odpowiedz
Sernik pordróż po lodowym ogrodzie
Insomnia
Insomnia
25.11.2011 00:02 odpowiedz
Sernik car rosji
mail: marguerite.rougette@gmail.com
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:55 odpowiedz
Sernik królowa zaklęta w lodzie
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:51 odpowiedz
Sernik z kołderką
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:50 odpowiedz
Sernik zimowe szaleństwo
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:50 odpowiedz
Sernik z tofi w środku
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:49 odpowiedz
Sernik Pani Jeziora
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:47 odpowiedz
Snieżynka
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:46 odpowiedz
Sernik zimowy
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:45 odpowiedz
Mroźna panna
Insomnia
Insomnia
24.11.2011 23:45 odpowiedz
Kokosowa dama
wrednazlosnica1984
24.11.2011 22:15 odpowiedz
Sernik `kalpa vriksha`z masą kajmakową

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
24.11.2011 22:14 odpowiedz
Wyśmienity sernik z mocnym smakiem kokosa i dulce de leche

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:17 odpowiedz
"Karnawałowy sernik kokosowy"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:13 odpowiedz
Sernik "Upiecz to jeszcze raz ..."

misiabela07@o2.l
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:11 odpowiedz
"Niekończąca się opowieść..."

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:09 odpowiedz
" SZRON "

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:06 odpowiedz
Sernik "Bladym świtem"

misiabela07@o2.pl
karikora
karikora
24.11.2011 21:05 odpowiedz
lub może krówkowe opowieści ;p (brzmi bardziej jak książka, ale cóż...)
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:03 odpowiedz
Sernik "Anielskie Piórka"
karikora
karikora
24.11.2011 21:03 odpowiedz
krówkowy zawrót głowy
karikora@onet.eu
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 21:01 odpowiedz
Serniczek "Śniegowy kęs"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
24.11.2011 20:59 odpowiedz
Sernik " Już nie zapomnisz mnie..."

misiabela07@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
24.11.2011 19:40 odpowiedz
Ekskluzywny sernik kokosowy z masą kajmakowo kokosową pieszczący podniebienia


slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
24.11.2011 19:37 odpowiedz
Z włochatego, zaokrąglonego orzecha kokosowego wyrósł pyszny sernik polany kokosową masą krówkową

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
24.11.2011 19:34 odpowiedz
Cichy kokos sernikowe brzegi rwie z falą kajmakową

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
24.11.2011 19:33 odpowiedz
Równikowy klimat zamknięty w pysznym serniku

slonce84-20@o2.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:30 odpowiedz
Delicja sernikowo-kokosowa

kulinarnespotkania@gazeta.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:30 odpowiedz
KokoSernik

kulinarnespotkania@gazeta.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:30 odpowiedz
Sernik Karaibski

kulinarnespotkania@gazeta.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:29 odpowiedz
Sernik Karaibskie Smaki

kulinarnespotkania@gazeta.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:29 odpowiedz
Sernik Kokosowa krówka

kulinarnespotkania@gazeta.pl
kulinarnespotkania
24.11.2011 17:29 odpowiedz
Karaibski przysmak

kulinarnespotkania@gazeta.pl
1  2  3  4  5 ... 8