
Ciepłe, słoneczne (i przede wszystkim długie) letnie dni sprzyjają relaksującym spotkaniom ze znajomymi. I tak się jakoś u nas od kilku lat składa, że spotkania te najczęściej odbywają się przy grillu.
Nawet nie liczyłam ile razy grillowaliśmy w ubiegłym sezonie, ale już teraz obecny zapowiada się podobnie. Jak to mawiają nasi znajomi - "Wy macie miejsce, my mamy czas" :)
Przepisów na dania z grilla było już na blogu całkiem sporo (bo ile ma ich być, skoro grillujemy tak często ;) ), ale do tej pory nie pojawiały się przepisy na dedykowane mięsom z rusztu sałatki.
I dziś mam dla Was aż dwie takie propozycje.
Są to sałatki, które cieszą się największą popularnością wśród naszych gości i które najczęściej pojawiają się podczas tego rodzaju imprez.
W pierwszej głównym składnikiem są młode, malutkie ziemniaczki, a w drugiej makaron.
Są zupełnie różne i łączą w sobie zupełnie odmienne smaki, ale myślę, że i Wam obie przypadną do gustu :)
*****
Do sałatek użyłam produktów marki Bonduelle, która obecna jest na polskim rynku od 25 lat.
I z tej okazji mam też dla Was kilka faktów o warzywach, które znajdują się w opakowaniach tej marki, a o których być może nie wiedzieliście :)
1. Uprawa warzyw Bonduelle dostosowana jest do wymagań konkretnej rośliny. Dlatego na przykład kukurydza uprawiana jest na słonecznych terenach Węgier, a groszek na obszarze Kujaw.
2. Aby zmniejszyć ilość chorób i insektów rolnicy Bonduelle stosują płodozmian. A by gleba pozostała żyzna, sadzą rośliny również poza grządkami.
3. Do uprawy warzyw Bonduelle stosuje się minimalną ilość środków ochrony roślin między innymi dzięki maszynom, które analizują wygląd (np. kolor rośliny) i dozują preparaty tylko na wymagające tego rośliny.
*****

Składniki:
* 800 g młodych, małych ziemniaczków (im mniejsze, tym lepiej)
* 1 puszka groszku Bonduelle
* 1 puszka fasolki szparagowej Bonduelle
* 7 ogórków konserwowych
* 1 duża czerwona cebula
* 1 pęczek koperku
* 1 pęczek szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 3 czubate łyżki majonezu
* 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
* 1 łyżka musztardy miodowej
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy.
Składniki sosu łączymy ze sobą i energicznie mieszamy.
Kiedy ziemniaki osiągną temperaturę pokojową łączymy je z groszkiem, fasolką, pokrojoną w cienkie piórka cebulą, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem i z pokrojonymi w półplasterki ogórkami.
Dodajemy wcześniej przygotowany sos i delikatnie mieszamy. Na koniec sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki:
* 250 g makaronu typu kokardki
* 200 g fety
* 1 opakowanie mieszanki sałat
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 1 puszka kiełków fasoli mung Bonduelle
* ok. 15 pomidorków koktajlowych
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 2 łyżki zielonego pesto
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 1 pełna łyżka majonezu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przelewamy go obficie zimną wodą.
Do makaronu dodajemy kukurydzę, kiełki fasoli, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w niewielką kostkę fetę oraz mieszankę sałat. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Opublikowano: 29 czerwca 2017
Kategoria:
Sałatki
A dlaczego na zdjęciach drugiej sałatki zdecydowanie nie widać w niej mieszanki sałat? Nie ma jej tam? To inna wersja sałatki? :) :)