
Dzisiaj mam dla Was pomysł na drugie śniadanie lub fajną przekąskę na piknik - warstwową sałatkę z tuńczykiem przygotowywaną jako odrębne porcje w słoiczkach. Przy takiej formie odpada problem z pakowaniem, przewożeniem, dodatkowymi talerzami i podziałem na porcje. Każdy dostaje swój słoiczek, z taką samą ilością i zawartością.
Myślę, że taką formę docenią głównie osoby pracujące, które szukają ciekawej alternatywy dla kanapek.
Składniki na 6-8 porcji:
* 2 szklanki makaronu świderki
* 2 garści rukoli
* 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w wodzie, nie oleju)
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka groszku konserwowego
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 2,5 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
* 6 płaskich łyżek majonezu
* sól i pieprz do smaku
* (opcjonalnie można dodać też drobno posiekaną czerwoną cebulę)
Makaron i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu a następnie zalewamy zimną wodą, aby przestygły.
Przygotowujemy 6 (lub 8 mniejszych) słoiczków.
W słoiczkach układamy warstwami : rukolę, makaron, tuńczyka, groszek, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka (które odrobinę solimy i pieprzymy) oraz fasolkę. Na każdej porcji umieszczamy łyżkę majonezu i mieszamy sałatkę tuż przed spożyciem.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)

Opublikowano: 21 czerwca 2014
Kategoria:
Sałatki
Przyznam szczerze, że już nie pamiętam z jakiej firmy miałam tuńczyka, ale myślę że tu problemem był rodzaj rozdrobnienia a nie marka.