4

Sałatka z sałatą rzymską, polędwiczką wieprzową i czosnkowymi grzankami oraz słów kilka o właściwości oleju rzepakowego




Dziś chciałabym Wam opowiedzieć o właściwościach oleju rzepakowego. Kiedy ostatnio powiedziałam Przyjaciółce, że będę brała udział w kampanii promującej olej rzepakowy powiedziała, że chyba już wszyscy są świadomi jego właściwości. Sama mam też nadzieję, że coraz więcej osób zastępuje nim inne, używane w kuchni tłuszcze.                  

W dobie patelni beztłuszczowych i promowaniu zdrowej żywności, nasuwa się pytanie, czy tłuszcz w ogóle jest nam potrzebny. A jest. I to bardzo. Przede wszystkim ułatwia wchłanianie przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych.                           
 


Dieta bogata w produkty o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest podstawą profilaktyki chorób serca. Olej rzepakowy spełnia wymóg prozdrowotnego oleju "niskonasyconego" zawarte w nim kwasy ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.



Olej rzepakowy zawiera też składniki korzystnie wpływające na urodę, m.in. cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze): witaminę E - zwaną witaminą młodości, która chroni przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, zarówno na poziomie białek jak i komórkowego DNA, witaminę K i prowitaminę A (beta-karoten). Dzięki temu jest świetną bazą do domowych kosmetyków, np. maseczek do twarzy lub okładów na dłonie i stopy.                 



Tłuszcze są także bardzo ważnym składnikiem diety niemowląt i mają ogromny wpływ na dalszy rozwój dziecka.

Z badań wynika, że w Polsce aż 31 proc. posiłków jarzynowych i jarzynowo-mięsnych dla niemowląt sześciomiesięcznych przygotowywanych metodami domowymi nie zawiera dodatku tłuszczu. Tymczasem obecność tłuszczów w diecie dziecka, a zwłaszcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), jest bardzo ważna. Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny dostarczać ok. 30-45 proc. całodobowego zapotrzebowania na energię u dziecka.

Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Was do zaprzyjaźnienia się z olejem rzepakowym :)

A teraz zapraszam na pyszną sałatkę. Z chrupiącą sałatą rzymską, czosnkowymi grzankami i polędwiczką wieprzową. Nawet Grzegorz stwierdził, że to najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadł. A takie słowa o sałatce z ust mężczyzny są chyba najlepszą rekomendacją :)          

Składniki na 2 porcje:

* 1 polędwiczka wieprzowa

* 6 kromek z bagietki wieloziarnistej

* 2 małe główki sałaty rzymskiej (lub jedna standardowa) 

* 2 małe czerwone cebulki

* 250 g pomidorków koktajlowych

* 2 ząbki czosnku

* 3 + 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

* 3 łyżki oleju rzepakowego

* 1 łyżka musztardy francuskiej

* 1 mała łyżeczka miodu

* 1 szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.              

Polędwiczkę kroimy w plasterki, lekko rozgniatamy je dłonią, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy z obu stron na 3 łyżkach oleju do zrumienienia. 

Czosnek miksujemy blenderem z 2 łyżkami oliwy na pastę (jeśli nie macie blendera, zetrzyjcie czosnek na najdrobniejszych oczkach  tarki). Pastą czosnkową smarujemy pieczywo i podsmażamy je na patelni z obu stron do czasu, aż wierzch będzie chrupiący, ale środek wciąż miękki).

Na sałacie układamy grzanki i polędwiczkę, dodajemy pomidorki i talarki cebuli. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 14 sierpnia 2013
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
kottosiek
kottosiek
30.04.2014 23:11 odpowiedz
Kasiu, to wszystko, co piszesz, to prawda, lecz wyłącznie w odniesieniu do oleju tłoczonego na zimno. Rafinowany olej rzepakowy nie ma tych wszystkich właściwości, jak zresztą żaden olej rafinowany. A tak naprawdę najzdrowszym olejem jest olej lniany (oczywiście tłoczony na zimno). Trzeba jednak pamiętać, że smażenie na żadnym oleju nie jest zdrowe.
jolantaszyndlarewicz
23.08.2013 15:26 odpowiedz
Kasiu oleju rzepakowego używam od dawna ... moja Córeczka dostaje go codziennie w zupce, odkąd zaczęliśmy rozszerzać jej dietę .... dodaję go do sałatek, smażę na nim, piekę .... uważam, zę jest rewelacyjny bo neutralny w smaku, a jego właściwości zdrowotnych nie sposób ocenić.
Sałatka piękna i na pewno dla nas ...bo ostatnio pokochaliśy polędwiczkę:)
kocie-smaki
19.08.2013 06:24 odpowiedz
wiedziałam, że olej rzepakowy jest zdrowy, ale nie wiedziałam, że aż tak przewyższa inne oleje. bardzo przydatne informacje, dzięki! :) i sałatka oczywiście zapisana do zrobienia :)
ugotujmyto.pl
15.08.2013 14:35 odpowiedz
Sałatka bardzo smakowita :)! Ja do sałatek używam również smakowego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno :)! Pozdrawiam!