
Sałatka z pomidorów z duszoną cebulą zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i kolacją, którą latem przygotowywała moja babcia. I powiem Wam, że do tej pory, kiedy tylko przygotowuję pomidory w taki właśnie sposób, stają mi przed oczami obrazy z dzieciństwa. To niesamowite, jak umysł zapamiętuje takie szczegóły.
Ponieważ cały wczorajszy (dość upalny) dzień spędzałam w domu sama, postanowiłam że nie będę gotować, a zadowolę się sałatkami. Latem warzyw sezonowych u mnie pod dostatkiem, więc z pewnością nie zginę :) Tyle, że po śniadaniu wiedziałam, że żadnej innej, poza tą którą właśnie zjadłam już nie przygotuję. Ledwo skończyłam pierwszą porcję, a miałam ochotę na następną.
To taka bardziej nowoczesna wersja właśnie tej sałatki z pomidorów, którą pamiętam z dzieciństwa. Urozmaicona szpinakiem, kozim serem i gęstym sosem balsamicznym, do której fantastycznie komponowała się podpieczona pita z czosnkiem i kolendrą.
A jeśli dodacie do niej grillowany filet z kurczaka lub pieczonego łososia fantastycznie sprawdzi się również jako sycące danie obiadowe. I w takiej wersji też zagości u mnie w najbliższy weekend :)
Składniki na 2 porcje:
* 2 garści młodego szpinaku (baby)
* 4 pomidory (u mnie z 4 różnych odmian - żółty, zielony, pomarańczowy i czerwony)
* 2 duże, czerwone cebule
* twarogowy ser kozi lub feta (ilość według uznania)
* krem balsamiczny - truskawkowy lub malinowy
* 2 łyżki oleju
* sól
* świeżo mielony pieprz
* 2 chlebki pita (najlepiej z kolendrą)
Cebule kroimy w cienkie półplasterki i smażymy na oleju do miękkości. Po zdjęciu z ognia cebulę oprószamy solą.
Na talerzach rozkładamy szpinak, a na nim na zmianę plastry pomidora i cebulę. Całość posypujemy pokruszonym serem i polewamy sosem balsamicznym.
Podajemy z podpieczoną na suchej patelni pitą.
Smacznego!
Opublikowano: 10 sierpnia 2016
Kategoria:
Sałatki