
To jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam w ostatnim czasie. Bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa.
Sałatka najlepiej smakuje jeśli użyjecie młodych i cienkich cukinii które mają miękką skórkę i są słodkawe oraz naszego, polskiego czosnku, bo to właśnie on nadaje całości cudnego aromatu.
Składniki na 2 porcje:
* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2 młode, cienkie cukinie
* ok. 15-20 pomidorków koktajlowych
* 100 g sera feta
* 4 łyżki oliwy
* 2-3 duże ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1/3 łyżeczki płatków chilli
* sól
Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu a następnie przelewamy na gęstym sicie zimną wodą aby była sypka.
Cukinie kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Polewamy ją oliwą, oprószamy solą, dodajemy płatki chilli, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry cukinii. Polewamy ją oliwą która pozostała w misce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut (na opcji "grill" lub w termoobiegu).
Kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami i pokrojoną w drobną kostkę fetą a na koniec dodajemy upieczoną cukinię. Jeśli po pieczeniu na blasze pozostanie aromatyczna oliwa, zbieramy ją łyżeczką i dodajemy do sałatki.
Smacznego :)


* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.
Opublikowano: 22 lipca 2014
Kasia - tak, byle nie prosto z lodówki.