15

Sałatka szwedzka - przepis




Uwielbiam sałatkę szwedzką. Do obiadu, do kanapek, do grilla. Ogórki kiszone mogą dla mnie nie istnieć. Co innego ogórki z octu, na słodko. 

Sałatka jest bardzo prosta i jeśli posłużycie się szatkownicą do pokrojenia ogórków w plasterki, okaże się również bardzo szybka.

Pamiętajcie tylko, by kupując ogórki do takiej sałatki zwrócić uwagę, by były w miarę małe i twarde. Wtedy nie tylko łatwiej dadzą się szatkować, ale też będą słodsze i nie będą miały zbyt dużych pestek.                         

Składniki:

* 5 kg ogórków

* 5 litrów wody

* 1/2 szklanki soli

Zalewa:

* 2,5 litra wody

* 6 szklanek cukru

* 6 szklanek octu

Do każdego słoika:

* 2 ziarna ziela angielskiego

* 3 ziarna pieprzu

* 1/2 łyżeczki gorczycy

Ogórki moczymy w misce z zimną wodą przez około pół godziny a następnie kroimy je w cienkie plasterki.

5 litrów wody łączymy z solą i zalewamy nią ogórki. Ogórki odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzamy je (ja dociskałam na durszlaku, żeby pozbyć się jak najwięcej wody) i rozkładamy do słoików z przyprawami. 

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, mocno zakręcamy, a następnie wstawiamy je do garnka wypełnionego gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy około 15 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 2 września 2013
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Agnieszka
Agnieszka
18.07.2019 19:13 odpowiedz
Pyszna jest ta sałatka, w tym roku zrobiłam ją drugi raz :) tylko zalewy zostaje bardzo dużo mimo porządnego odciśnięcia ogórków z wody, na taką ilość ogórków jest jej chyba za dużo. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2017 17:36 odpowiedz
Oczywiście
Gość
Gość
15.07.2017 10:56 odpowiedz
Witam a czy można pasteryzować w piekarniku? Pozdrawiam
Gość
Gość
31.07.2016 20:21 odpowiedz
Ogóreczki zrobione :) do tego cukinia, to był pracowity wieczór. Już nie mogę się doczekać, kiedy ich spróbuję! Mam już pokaźne zapasy na zimę, teraz czekam na buraczki, paprykę i śliwki, Twoje propozycje na nie są niesamowicie kuszące :) Pozdrawiam, Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.07.2016 19:53 odpowiedz
Myślę, że tydzień - dwa wystarczą, chociaż najlepsza będzie jesienią :)
Gość
Gość
29.07.2016 18:18 odpowiedz
Wierzyć sie nie chce, ze tak prosty przepis trafia w gust tak wielu ludzi - jeszcze nigdy nie robiłam tej sałatki, śmiem twierdzić, że jeszcze nigdy jej nie jadłam! Dlatego nadrabiam zaległości, zaplanowałam ją na jutro. Mam tylko pytanie - ile musi odstać, żeby była gotowa do jedzenia? Mamy w planach rodzinny wyjazd, nie wiem czy jutro zrobiona będzie na ten wyjazd gotowa... Pozdrawiam! Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.07.2016 10:25 odpowiedz
Oczywiście, można spróbować i myślę, że wyjdzie :)
Natusiowa
Natusiowa
28.07.2016 23:36 odpowiedz
Witam,
właśnie pasteryzuję sałtkę. Mi również zostało sporo zalewy. Być może spróbuję z cukinią podobnie jak z ogórkami. Zobaczymy co wyjdzie wtedy ;)
ula-85
ula-85
11.08.2015 21:28 odpowiedz
Sałatka właśnie się pasteryzuje, już tak dawno jej nie jadłam że z utęsknieniem czekam na efekty, tylko mam jeden problem, a mianowicie zostało mi 2/3 zalewy, tylko tyle weszło mi do słoiczków, z tej porcji wyszło mi 10 półlitrowych słoików, dobrze odciskałam ogórki przed wkładaniem ale zalewy zużyłam minimalnie, szkoda mi wylewać więc jutro w ten sam sposób zrobię cukinię i zużyję zalewę, tylko czy coś zrobiłam nie tak?
aniabar87
aniabar87
11.08.2015 16:47 odpowiedz
Mam pytanko czy te 5 litrów wody to trzeba wcześniej zagotować?
nika987
nika987
12.08.2014 21:37 odpowiedz
super przepis ;) w tym roku go znalazłam i zrobiłam już 20 słoików ze swoich ogórków :D Polecam każdemu w rodzinie, bo naprawdę warto :D dodam też, że mam dwoje maluszków i nie zawsze im coś z ogórków przypadnie do gustu, a tą sałatkę mogliby jeść całymi dniami! :) naprawdę dziękuję i gorąco polecam!!!
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 21:20 odpowiedz
Na sałatkę szwedzką mam swój sprawdzony przepis:) Robię jej naprawdę spore ilości, bo jest pyszna i też ją uwielbiamy:)
majazteca
02.09.2013 10:39 odpowiedz
Bardzo lubie te salatke :) A te Twoje przetwory Kasiu wygladaja wspaniale w tych pieknie ozdobionych sloiczkach :)

Pozdrowienia.
martawkuchni.blog.pl
02.09.2013 10:00 odpowiedz
wygląda pysznie:)
Jola
02.09.2013 06:14 odpowiedz
Ogóreczki takie uwielbiam, może jeszcze zdążę kilka słoików zrobić.