Fuzja smaków. Fuzja aromatów. Fuzja kolorów. Banalna w przygotowaniu ale zaskakująca każdym kęsem. Sałatka idealna. Przynajmniej dla mnie :) Każdy z jej składników uwielbiam solo, więc jak mogłoby mi nie smakować zestawienie ich wszystkich na jednym talerzu? Do tego lekko słodki sos na bazie oliwy, musztardy i miodu.
Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam :)
Składniki na 1 dużą porcję:
* 1 garść rukoli
* 7 krewetek
* 3 plastry szybki szwardzwaldzkiej
* 1/2 małej gruszki pokrojonej w plastry
* 2 łyżki pokruszonej gorgonzoli
* 4-5 plasterków czerwonej cebuli
* 6-7 orzechów pecan
* 1/2 małej papryczki chilli
Sos:
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka miodu
* 1/3 łyżeczki musztardy
Składniki sosu miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką.
Krewetki obsmażamy na oliwie (po około 2 minuty z każdej strony).
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Smacznego :)



Do tego przepisu polecam wykorzystać świeże krewetki. Ja swoje nabyłam w Makro i Wam też polecam - jeśli tylko macie taką możliwość - zaopatrywanie się w owoce morza właśnie tam, ponieważ dostarczane są one co prawda w niewielkich ilościach, ale codziennie, więc zawsze są świeże.
Przepis własny
Ale miło "widzieć" Cię w dobrym humorze :)
A wszystkim dziękuję za miłe słowa :)
a jak poezja to zrymuję:
Fuzja smaków to sałatka Kasi
każdy wielki smakosz się połasi
:)
Pozdrawiam
Monika
Pozdrawiam ciepło :)
Miłego dnia Kasiu :)