Ta prosta tarta łączy w sobie nie tylko idealne kruche ciasto ale i już jesienny, wzbogacony cynamonem smak śliwek. Jest przepyszna. Polecam.
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki
* 180 g masła
* 1 żółtko
* 2 łyzki cukru pudru
* szczypta soli
Nadzienie:
* ok 500-600 g śliwek
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 łyżeczki cynamonu
Mąkę łączymy z solą i cukrem a następnie dodajemy masło. Wcieramy je w mąkę tak długo aż utworzy się nam drobna kruszonka, do której dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do woreczka foliowego. Chłodzimy w lodówce około 45 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na owalny placek na mocno podypanej mąką tortownicy a następnie przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy w grube plasterki. Układamy je na cieście pozostawiając wolny pas dookoła. Cukier łączymy z mąką i cynamonem i posypujemy nim śliwki. Resztę ciasta zawijamy na wierzch w taki sposób, by lekko zachodziło na śliwki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut (do zarumienienia się ciasta).
Smacznego :)

Ale cieszę się, ze smakowała :)
Pozdrawiam !
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html" rel="nofollow">apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
Pozdrawiam!
Zapisuję w notatkach "Do zrobienia" !!!
intrygująca tarta!
Tarta wygląda uroczo!