14

Rustykalna tarta śliwkowo cynamonowa


Ta prosta tarta łączy w sobie nie tylko idealne kruche ciasto ale i już jesienny, wzbogacony cynamonem smak śliwek. Jest przepyszna. Polecam.

Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki

* 180 g masła

* 1 żółtko

* 2 łyzki cukru pudru

* szczypta soli

Nadzienie:

* ok 500-600 g śliwek

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1/3 łyżeczki cynamonu

Mąkę łączymy z solą i cukrem a następnie dodajemy masło. Wcieramy je w mąkę tak długo aż utworzy się nam drobna kruszonka, do której dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do woreczka foliowego. Chłodzimy w lodówce około 45 minut. 

Schłodzone ciasto wałkujemy na owalny placek na mocno podypanej mąką tortownicy a następnie przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy w grube plasterki. Układamy je na cieście pozostawiając wolny pas dookoła. Cukier łączymy z mąką i cynamonem i posypujemy nim śliwki. Resztę ciasta zawijamy na wierzch w taki sposób, by lekko zachodziło na śliwki. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut (do zarumienienia się ciasta).

Smacznego :)

 


 


Opublikowano: 30 sierpnia 2012
Tagi: śliwki
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.08.2012 13:12 odpowiedz
Ja bez problemu przełozyłam ciasto. To znaczy, ze nasze mąki miały różną wilgotność :) No i najlepsze są mocno dojrzałe śliwki :)
Ale cieszę się, ze smakowała :)
Pozdrawiam !
Giovanna
Giovanna
31.08.2012 12:41 odpowiedz
Zrobiłam ją! I muszę powiedzieć, że w sumie to męczyłam się z przełożeniem ciasta na blachę i śliwki miałam trochę niedojrzałe i wątpiłam w końcowy efekt... Ale warto było ją upiec. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta. Smak przerósł moje oczekiwania. Wygląd nie wszystkich zachęcił, ale zjedli do ostatniego okruszka ;)
beetle
beetle
30.08.2012 23:22 odpowiedz
Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:)

http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html" rel="nofollow">apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

Pozdrawiam!
Kasia
30.08.2012 20:18 odpowiedz
Witam serdecznie! Niestety dopadły mnie również łańcuszki szczęścia i tak się złożyło, że nominowałam Panią do:The Versatile Blogger Award Szczegóły tutaj: http://jakwisniawkompot.blogspot.com/2012/08/a-myslaam-ze.html" rel="nofollow">jakwisniawkompot.blogspot.com/2012/08/a-myslaam-ze.html Pozdrawiam serdecznie!!
Małgorzata
30.08.2012 18:33 odpowiedz
Nigdy nie jadłam tarty ;)
shinawa
30.08.2012 11:24 odpowiedz
zrobię na pewno, wygląda super :)
kaspiecze
30.08.2012 11:01 odpowiedz
uwielbiam te rustykalne tarty, piekę nagminnie :)
judik1119
30.08.2012 10:54 odpowiedz
Świetnie wygląda:) A w powietrzu już czuć jesień:)
jolantaszyndlarewicz
30.08.2012 08:14 odpowiedz
Oj tak Kasiu ta tarta broni się sama ....jest idealna:) .....
mikimama
30.08.2012 07:41 odpowiedz
Bardzo lubię takie klasyczne ciasta z owocami...
wiosenka27
30.08.2012 07:19 odpowiedz
Wyobrażam sobie ten zapach:)
kowalrafal
kowalrafal
30.08.2012 06:51 odpowiedz
Absolutnie genialna i Mega Rustykalna Tarta !!!
Zapisuję w notatkach "Do zrobienia" !!!
karmel-itka
30.08.2012 00:46 odpowiedz
intrygujące zdjęcie.
intrygująca tarta!
horneja
30.08.2012 00:24 odpowiedz
Jako że lubię do Ciebie zaglądać Twój blog znalazł się na liście moich 15 wytypowanych blogów do nagrody Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do siebie:http://wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html." rel="nofollow">wloswzupie.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html.
Tarta wygląda uroczo!