7

Prażone jabłka do szarlotki




Ponieważ o tej porze roku jabłka są najlepsze, proponuję Wam uprażenie ich i zrobienie zapasów do zimowych szarlotek. 

Osobiście często przygotowuję takie prażone jabłka z antonówek, ale nadadzą się praktycznie każde młode, dostępne o tej porze roku na placach jabłka. 

Jeśli jabłka są słodkie (a ja takie preferuję do prażenia), to daję tylko około 4 łyżki cukru. Natomiast jeśli jabłka są kwaskowe, to może się okazać że trzeba będzie dodać cukru odrobinę więcej.                

Składniki na 1 słoik ok 1,6 litra:

* 2,5 kg słodkich jabłek       

* 4 łyżki cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, możemy odsączyć je z soku na durszlaku.

Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na dużym ogniu przez około 30-40 minut dość często mieszając. Następnie dodajemy cukier i cynamon i gotujemy jeszcze 15 minut. Jabłka powinny znacznie zmniejszyć objętość. 

Gorące jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 30 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 7 września 2013
Tagi: jabłka
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 22:10 odpowiedz
ja jabłka do szarlotki po prostu ścieram, zasypuję odrobiną cukru, a następnie odciskam z soku (oczywiście nie do końca), pakuję do słoików i zagotowuję ... takich prażonych jeszcze nie robiłam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2013 09:08 odpowiedz
Chociaż mam piekarnik z opcją termoobiegu, nie używam go. Wszystko piekę na opcji góra + dół.
ibasz
ibasz
07.09.2013 23:11 odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Chciałabym jeszcze dopytać, czy używasz opcji termoobiegu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2013 18:50 odpowiedz
To znaczy, że gorące jabłka po przełożeniu do słoików mocno zakręcamy i wstawiamy na blachę nagrzanego do 130 stopni piekarnika na 30 minut.
Jeśli mam dużo dużych słoików, to pasteryzuję w piekarniku ponieważ tak jest szybciej. Na jeden raz wchodzi mi 9 słoików, a gdybym chciała pasteryzować w garnku z gotującą się wodą, to musiałabym gotować każdy słoik osobno.
ibasz
ibasz
07.09.2013 17:09 odpowiedz
Oj zamarzyły mi się takie zapasy :) mam tylko (banalne) pytanie co to znaczy, że jabłka pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 30 minut. ? nigdy się za to nie zabierałam, czy wystarczy po prostu włożyć je do piekarnika i czy w zamkniętych słoikach? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2013 11:18 odpowiedz
Ja cynamon zawsze dodaję, bo uznaję tylko szarlotki z cynamonem :)
majanaboxing
07.09.2013 10:56 odpowiedz
Moja mama też robi taki mus jabłkowy, tylko bez cynamonu. Potem piecze cały rok szarlotki z jego wykorzystaniem :)