
Letnie placki z cukinii z dodatkiem sera halloumi i kaszy bulgur.
Idealne z tak prostym dodatkiem jak świeże pomidorki koktajlowe z bazylią lub, w wersji bardziej wyszukanej, z sosem kurkowym na słodkiej śmietance i z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
I co tu więcej mówić. Po prostu idealny, wakacyjny obiad :)

Składniki:
* 500 g młodej, cienkiej cukinii
* 150 g kaszy bulgur
* 150 g sera halloumi
* 3 duże jajka
* 5 łyżek mąki pszennej
* 3 łyżki nasion słonecznika lub pestek dyni
* 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
* 2-3 łyżki drobno posiekanej bazylii
* 2 duże ząbki czosnku
* sól i pieprz
Dodatkowo:
* olej do smażenia
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno odciskamy z soku.
Na tych samych oczkach ścieramy ser.
Cukinię łączymy z serem, kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, pietruszką, słonecznikiem oraz mąką. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
(Masa na placki jest dość luźna, ale nie przejmujcie się tym. Jeśli dodacie więcej mąki po usmażeniu placki będą twarde i gumowate. )
Placki smażymy na niewielkim ogniu, do zrumienienia.
Smacznego :)
Opublikowano: 26 lipca 2017
A ser halloumi jest już w stałym asortymencie Lidla i chyba też w Biedronce :)