
Po ostatnich słodkich propozycjach, dziś przepis na lekki, letni obiad z zielonych darów lata.
Ponieważ są to lekkie, warzywne placki proponuję usmażyć je na patelni, która nie wymaga sporej ilości tłuszczu. Zbyt duża ilość oleju sprawi, że staną się ciężkie i niesmaczne.
I chciałabym Wam jeszcze raz polecić patelnię marki Fissler. Posiada ona nieprzywierającą powłokę, którą wystarczy delikatnie posmarować ją olejem. Patelnia (podobnie jak pozostałe garnki tej marki) nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek oraz można używać ich do piekarnika.
Już w poprzednim wpisie w którym polecałam Wam garnki tej firmy pisałam, że jestem z nich bardzo zadowolona, ale patelniami jestem wyjątkowo mile zaskoczona.
Przypominam też, że jeszcze przez miesiąc możecie w halach Makro na terenie całego kraju zbierać punkty, które upoważniają do zakupu garnków i patelni marki Fissler z 75% rabatem.

Składniki:
* 1 cukinia (ok 450 g)
* 1 mały, młody por
* 2-3 łyżki groszku (młodego lub mrożonego)
* 70 g oscypka (lub innego sera wędzonego)
* 2 duże jajka
* 3 łyżki mąki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Dodatkowo:
* gęsta, kwaśna śmietana 18%
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z soku. Na tych samych oczkach ścieramy ser. Białą część pora kroimy w cienkie plasterki i przelewamy wrzątkiem. Odciskamy z nadmiaru wody.
Cukinię, pora i ser łączymy z pozostałymi składnikami i na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki na złoto.
Placuszki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego :)

Opublikowano: 29 czerwca 2013
Dziękuję, uwielbiam Twoje przepisy!
Daj znać, jak smakowało :)