Kremowa ricotta, słodka cukinia i orzeźwiająca cytryna w najlepszych plackach jakie miałam okazję jeść od bardzo, bardzo dawna.
Uważajcie. Uzależniają :)
Składniki na 12 placków:
* 2 małe cukinie (razem ok. 450-500 g)
* 150 g ricotty
* 3 posiekane dymki (tylko biała i jasnozielona część)
* 2 jajka
* 2 duże ząbki czosnku
* ok. 1/2 - 2/3 szklanki mąki
* skórka otarta z 1 cytryny
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki razem ze skórką i łączymy z pozostałymi składnikami. Ilość mąki podałam orientacyjnie, ale masa powinna być na tyle zwarta, żeby nie spływała z łyżki. Moja masa była dość gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano. Proponuję smażyć je na średnim ogniu, aby dopiekły się do środka.
Placki podajemy ciepłe - solo lub z kleksem kwaśnej śmietany, chociaż nawet zimne są przepyszne.
Smacznego :)

Mitch Albom "For One More Day"
Ingredients:
* 2 small courgettes
* 150 g ricotta cheese
* 3 small chopped green onions
* 2 eggs
* 2 cloves of garlic (crushed)
* about 1/2 - 2/3 cup flour
* zest of one lemon
* salt and pepper to taste
* oil for frying
Grated with peel courgettes combine with all other ingredients. Batter should be quite thick.
Fry pancakes on heated oil until browned. Serve immediately with a splash of sour cream.

Pozdrawiam serdecznie!
zapraszam do mnie na akcję kulinarną :)