
Dziś kolejna propozycja dania z wykorzystaniem kurek, tym razem jednak w formie sosu podawanego do smażonych pierogów z kaszą gryczaną, fetą oraz porem.
Jeśli nie przepadacie za fetą możecie zastąpić ją zmielonym, tłustym twarogiem.

Ciasto na pierogi:
* 560 g mąki pszennej tortowej
* 250 g (tj. 250 ml) wody o temperaturze ok. 70 stopni
* 1 duże jajko
* 2 spore łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 2 woreczki kaszy gryczanej
* 400 g fety
* 1 duża cebula
* 1 por
* 1 spora łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 350 g kurek
* 1 większa cebula
* 2 łyżki masła
* 2x100 ml wody
* 100 ml kremówki
* 1 łyżeczka mąki
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* olej do smażenia
SOS
Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej dokładnie oczyszczone i pokrojone kurki oraz szczyptę soli. Całość smażymy przez około 2-3 minuty dość często mieszając, a następnie wlewamy 100 ml wody i dusimy na niewielkim płomieniu do czasu aż grzyby będą miękkie (ok. 8 minut).
Następnie do grzybów dodajemy kremówkę, a kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy mąkę rozmieszaną w pozostałej wodzie. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
FARSZ
Posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojonego w cienkie półplasterki pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie łączymy z ugotowaną kaszą oraz fetą. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PIEROGI
Mąkę łączymy z solą, a następnie dodajemy jajko, olej oraz wodę. Ciasto zagniatamy do chwili aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni.
Kulkę ciasta dzielimy na 4 części i wałkujemy po jednej na lekko podsypanej mąką tortownicy na cienkie placki (cienkie ciasto to w przypadku pierogów połowa sukcesu) z których wycinamy koła o średnicy około 9 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy.
W czasie kiedy zajmujemy się jedną kulką ciasta pozostałe zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę aby nie wyschły.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch (jeśli ciasto wyszło Wam dość grube, przedłużamy ten czas o kolejną minutę).
Ugotowane i przestudzone pierogi obsmażamy na złoto na oleju. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy na kilka minut.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu pierogi podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego :)
Opublikowano: 24 sierpnia 2016
Emka - Na przykład grubą kaszą jęczmienną.
Pozdrawiam