Dziś mam dla Was piernik, który nie wymaga leżakowania, więc mogą go zrobić osoby, które nie zdecydowały się piec staropolskiego piernika dojrzewającego, chociaż polecam go również tym, którzy takowy pieką. Myślę, że chętnych na pyszny piernik nie zabraknie :)
O ile ciasto na piernik nie musi leżakować przed pieczeniem, to jednak gotowy piernik najlepszy jest po 2 dniach od przełożenia (kiedy wilgoć z powideł przeniknie ciasto), więc proponuję Wam upiec go w piątek lub sobotę.
Ponieważ pojawiają się prośby o przeliczanie składników z gram na szklanki, polecam korzystanie z kalkulatora miar i wag na stronie MojeCiasto.pl
Ciasto:
* 500 g mąki
* 100 g cukru
* 250 g miodu
* 3 jajka
* 1/2 kostki do pieczenia Kasia
* 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
* 2 łyżeczki sody
Krem:
* 500 ml mleka
* 1 kostka do pieczenia Kasia
* 2 budynie waniliowe z cukrem
* 3 łyżki cukru
Polewa:
* 120 g gorzkiej czekolady
* 2 pełne łyżki masła
* 2 łyżki kremówki (36%)
Dodatkowo:
* 400 g powideł śliwkowych
Kasię i miód rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy.
Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki ciasta. Miksujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i około 3 cm boków). Pierwszą część ciasta wałkujemy do wielkości formy i delikatnie przekładamy je do niej. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczemy pozostałe 2 placki i odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i przygotowujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia, ale budyń nie może być bardzo mocno zastygnięty, by w masie nie było grudek.
Miękką Kasię miksujemy około 5 minut na najwyższych obrotach miksera a następnie stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy do chwili aż krem będzie gładki.
Do blachy wkładamy pierwszy placek ciasta. Smarujemy go połową powideł a następnie delikatnie wykładamy na niego połowę kremu. Czynność powtarzamy.
Wierzch ciasta dekorujemy polewą (połamaną czekoladę topimy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej do chwili aż uzyskamy gładką polewę).
Ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
Ponieważ ciasto najlepsze jest w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki godzinę przed podaniem.
Smacznego :)
Przypominam o trwającym konkursie w którym do wygrania są miksery ufundowane przez producenta kostki do pierczenia Kasia.


To your enemy - forgiveness.
To an opponent - tolerance.
To a friend - your heart.
To all - charity.
To every child - a good example.
To yourself - respect.”
Oren Arnold
Dough:
* 500 g flour
* 100 g sugar
* 250 ml honey
* 100 g butter
* 3 eggs
* 2 teaspoon gingerbread spice
* 2 teaspoon baking soda
Filling:
* 500 ml milk
* 250 g butter
* 2 bags vanilla pudding powder (with sugar)?
* 3 tablespoons sugar
Chocolate topping
* 120 g chocolate
* 2 tablespoons butter
* 2 tablespoons heavy cream
Extra:
* 400 g plum jam
Melt butter with honey and set aside to cool a little (but it should be warm). Combine all dry ingredients and add the rest of ingredients. Mix until the dough combined. Put it into the fridge for 2 hours.
Chilled dough divide into 3 parts. Line baking tin (20x25 cm) with parchment paper and place in it the first piece of rolled dough. Bake in 180C for 2 hours. In the same way bake other two parts of dough and let them cool.
Combine vanilla pudding powder with sugar and half of the cup of milk. Boil rest of the milk and prepare pudding. Set aside to cool. Beat butter for about 5 minutes and add little by little the pudding. Mix on a high speed until smooth and fluffy.
Spread half of the jam on the first cake and then add gently half of the vanilla cream. Cover with the second cake and also spread the jam and cream on it. Cover with the last cake.
Melt chocolate with butter and heavy cream and spread on the top. Cover the cake with aluminium foil. Refrigerate overnight.
The cake is the best when it's not very cold, so remove it from the refrigerator half an hour before serving.
nie urośnie?
czy jeśli mam zamiar zrobić w foremce 25X30, a nie 25X20 to powinnam zwiększyć składniki o pół porcji?
kierowałam się polem, nie wiem czy to dobrze czy źle?
Czy Wam też wyszło takie mało gęste ciasto? :(
Miód z masłem powinien być ciepły, ale nie gorący.
Jak chodzi o miód, to ja używam wielokwiatowego.
czy jak przeloze go masa budyniowa we wtorek to czy wytyrzyma mi do soboty?
Mam 2 ture gosci i niechce mi sie go piec 2 x. czy moze lepiej upiec placek w poniedzialek a przelozyc w piatek ? dzieki za odpowiedz. zycze udanych wypiekow
Pozdrawiam
Wesołych Świąt