
Aura za oknem nie sprzyja przygotowaniom do Świąt.
Z roku na rok, słowa piosenki Binga Crosby'ego nabierają coraz to głębszego sensu.
"I'm dreaming of a white Christmas,
Just like the ones I used to know..."
Just like the ones I used to know..."
Tak, ja też.
I choć do Świąt jeszcze trochę czasu pozostało, nawet nie łudzę się, że cokolwiek w tej kwestii się zmieni. W ostatnich latach brak śniegu jest głównym tematem debat w drodze na Wigilię.
Niemniej jednak grudzień jest dla mnie miesiącem absolutnie magicznym i nawet brak śniegu nie odbierze mi radości z celebrowania tego czasu.
W niedzielę ubraliśmy choinkę i zapakowałam pierwsze prezenty. Zrobiłam też potrójną porcję pierniczków którą rozdam rodzinie i znajomym. Odszukałam w sieci radio, które przez całą dobę gra świąteczne piosenki, a nawet sporządziłam przedświąteczny plan działania. Nie znoszę działania z harmonogramem w dłoni, ale w tym czasie jest to konieczność.
Wypróbowuję też przepisy na szybkie pierniki i ten bez dwóch zdań zdobył nasze podniebienia. Jest wilgotny, a jednocześnie puszysty, aromatyczny i przygotowanie go zajmuje dosłownie 15 minut. I chociaż do tradycyjnego piernika raczej mu nie po drodze, to dla jego korzenno pomarańczowego smaku naprawdę warto go przygotować.
Dodane o 12:40 - Odnotowuję za oknem pojedyncze płatki śniegu :)
Dodane o 20.20 - Zamieć śnieżna :)
Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej (po 250 ml)
* 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (im słodsza, tym lepiej)
* 1 pełna szklanka cukru
* 1 szklanka oleju
* 3 jajka
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* skórka otarta z 1 dużej, spażonej pomarańczy
Polewa:
* 50 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 8 łyżek kremówki
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i kakao.
Olej, cukier i jajka miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, a następnie dodajemy do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszamy obroty i dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników (około minutę).
Keksówkę o wymiarach 25x15 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej (mieszając co jakiś czas) do chwili, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę, którą pokrywamy ciasto.
Smacznego :)

Inspiracja
Opublikowano: 6 grudnia 2013
Pozdrowienia z pięknej Łodzi!
piernik wygląda przepysznie i mam zamiar go zrobić, ale mam pytanie jaka śmietana kremówka czy UHT 36% czy zwykła do ubijania 36%?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)
U mnie leży śnieg i wieje i pada nadal.
Oczarowana - gdzie ten śnieg? :) W Krakowie błękitne niebo z kilkoma białymi chmurkami i słońce.
A tu link do radia :) www.polskastacja.pl/radiochannel/Swiatecznie++Christmas.htm