
Dziś uzupełnienie wczorajszego wpisu z kremem z dyni, czyli co zaserwowałam swoim gościom jako danie główne.
Lekkie, proste w wykonaniu i aromatyczne danie składające się z pieczonego łososia, sałatki z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią, fetą i pomidorkami koktajlowymi (która już jakiś czas temu pojawiła się na blogu) oraz roszponki idealnie trafiło w gust moich gości.
Często prosicie mnie o pomysł na danie, które moglibyście podać podczas domowych uroczystości i myślę, że ta propozycja idealnie się sprawdzi.
A jutro, w trzeciej odsłonie, przepis na deser :)
Składniki na 6 porcji
Pieczony łosoś:
* 6 kawałków łososia (po ok. 250 g każdy)
* 1 mała cytryna
* 1 pełna łyżeczka soli ziołowej
* 1/2 łyżeczki suszonego koperku
* świeżo mielony pieprz
Sałatka z kaszy jaglanej z grillowaną cukinią, fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis TUTAJ (przy 6 porcjach składniki podane w przepisie należy podwoić)
Dodatkowo:
* roszponka
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika, oprószamy solą ziołową, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na około godzinę, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Łososia podajemy z sałatką z kaszy jaglanej i garścią roszponki.
Smacznego :)
Opublikowano: 25 listopada 2014