Pieczona owsianka z jabłkami
Weekendowe śniadanie

Dziś propozycja tych, którzy nie wyobrażają sobie początku dnia bez owsianki.
Tym razem w wersji pieczonej.
I w iście jesiennym już klimacie.
Ze sporą ilością jabłek, dodatkiem orzechów i syropu klonowego.
Wypełniająca całe mieszkanie ciepłym, cynamonowo szarlotkowym aromatem.
W towarzystwie kubka kawy i ciepłej, flanelowej piżamy po prostu niezastąpiona w jesienne poranki.

Składniki na 2 spore porcje:
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka musu jabłkowego*
- 2 spore łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki grubo posiekanych orzechów (użyłam włoskich)
- 2 miękkie jabłka (obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. (Jabłka i orzechy najlepiej dodać na koniec, aby masę łatwiej było wymieszać.)
Gotową masę owijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc.
Rano masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (lub do 2-3 mniejszych) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 30 minut (ważne jest, by owsianki nie przepiec, ponieważ stanie się sucha).
Opcjonalnie - zamiast orzechów możecie dodać rodzynki lub żurawinę.
Smacznego!
Opublikowano: 7 września 2019
Kategoria:
Śniadania